sobota, 17 grudnia 2016

KRUCHE BABECZKI Z MAKIEM

Polecam proste i szybkie w wykonaniu kruche babeczki z makiem, tym bardziej, że poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotową masę makową, która w przypadku tych babeczek  i oszczędności czasu świetnie się sprawdziła. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć domowej masy makowej ale jak niespodziewani goście już są prawie w progu  to jest to smaczna i szybka  w przygotowaniu słodka niespodzianka dla nich :)


  
Składniki na babeczki (12-14szt):
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 150g margaryny/masła
Dodatkowo:
  • około 200g gotowej masy makowej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki dowolnych bakalii np. rodzynki, żurawina
  • 1 łyżka miodu (pominęłam bo masa jest już wystarczająco słodka)

Wykonanie:
  • ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, wody oraz margaryny/masła zagniatamy ciasto
  • foremki na babeczki smarujemy masłem, następnie wylepiamy je ciastem ( ja ciasto wałkowałam, wycinałam koła i dopiero wylepiałam nim foremki) z części ciasta wycinamy np. gwiazdki
  • tak przygotowane foremki z ciastem napełniamy masą makową ( wcześniej wymieszałam masę razem z orzechami i bakaliami) , na wierzchu układamy gwiazdki
  • babeczki pieczemy zależności od wielkości użytych foremek około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • gotowe studzimy, dodatkowo  można je oprószyć cukrem pudrem.






Źródło: http://ala-piecze.blogspot.com/2014/12/kruche-babeczki-z-makiem.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz