Składniki
na babeczki (12-14szt):
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 150g margaryny/masła
Dodatkowo:
- około 200g gotowej masy makowej
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 2 łyżki dowolnych bakalii np. rodzynki, żurawina
- 1 łyżka miodu (pominęłam bo masa jest już wystarczająco słodka)
Wykonanie:
- ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, wody oraz margaryny/masła zagniatamy ciasto
- foremki na babeczki smarujemy masłem, następnie wylepiamy je ciastem ( ja ciasto wałkowałam, wycinałam koła i dopiero wylepiałam nim foremki) z części ciasta wycinamy np. gwiazdki
- tak przygotowane foremki z ciastem napełniamy masą makową ( wcześniej wymieszałam masę razem z orzechami i bakaliami) , na wierzchu układamy gwiazdki
- babeczki pieczemy zależności od wielkości użytych foremek około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
- gotowe studzimy, dodatkowo można je oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: http://ala-piecze.blogspot.com/2014/12/kruche-babeczki-z-makiem.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz