czwartek, 1 grudnia 2016

PIERNIKI ODCHUDZONE

Jak tylko znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go przetestować . Pierniczki pięknie pachną, są miękkie ale niestety trochę się ciasto lepiło w czasie wyrabiania dlatego delikatnie podsypywałam je mąkę w czasie wałkowania. Jak autorka wskazuje jeden pierniczek oblany czekoladą to zaledwie 52kcal  więc niewiele. Krótko mówiąc ,pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pierników, warte upieczenia, a co najważniejsze nie muszą leżakować żeby zmiękły.



Składniki ( 35-40szt):
  • 2 szklanki mąki pszennej graham
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 8 łyżek płynnego miodu

Wykonanie:
  • do miski dodajemy mąkę, sodę, cynamon, goździki, startą gałkę muszkatołową oraz imbir, wszystko mieszamy
  • następnie dodajemy miód, mieszamy
  • na koniec dodajemy jajko i olej i zagniatamy ciasto (może się trochę lepić)
  • cisto najlepiej podzielić na pół i przenieś na stolnicę delikatnie podsypując mąkę,wałkujemy i wycinamy dowolne kształty pierników ,a następnie przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do180°C
  • pierniczki przechowujemy najlepiej w np. puszce




                                                                           
 
Źródło: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/12/duzo-zdrowsze-pierniczki.html

2 komentarze:

  1. Jedyne, czego nie lubię w pierniczkach, to właśnie klejące się ciasto. Chętnie się na ten przepis skuszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, niestety właśnie ciasto jest z tych lepiących ale z drugiej strony co się nie robi dla zdrowych wypieków :D

      Usuń