Składniki ( 35-40szt):
- 2 szklanki mąki pszennej graham
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 2 łyżeczki cynamonu
 - 2 łyżeczki zmielonych goździków
 - ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
 - ½ łyżeczki suszonego imbiru
 - 1 jajko
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 - 8 łyżek płynnego miodu
 
Wykonanie:
- do miski dodajemy mąkę, sodę, cynamon, goździki, startą gałkę muszkatołową oraz imbir, wszystko mieszamy
 - następnie dodajemy miód, mieszamy
 - na koniec dodajemy jajko i olej i zagniatamy ciasto (może się trochę lepić)
 - cisto najlepiej podzielić na pół i przenieś na stolnicę delikatnie podsypując mąkę,wałkujemy i wycinamy dowolne kształty pierników ,a następnie przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
 - pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do180°C
 - pierniczki przechowujemy najlepiej w np. puszce
 
Źródło: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/12/duzo-zdrowsze-pierniczki.html
Jedyne, czego nie lubię w pierniczkach, to właśnie klejące się ciasto. Chętnie się na ten przepis skuszę
OdpowiedzUsuńWitaj, niestety właśnie ciasto jest z tych lepiących ale z drugiej strony co się nie robi dla zdrowych wypieków :D
Usuń