Składniki ( około 30szt):
- 220g mąki pszennej
- 95g drobnego cukru
- 5 g cukru waniliowego lub ziarenka z ½ laski wanilii
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) bez cukru
- 110g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- dodatkowo do posypania gotowych rogalików potrzebujemy cukier puder z dodatkiem cynamonu
Wykonanie:
- ze wszystkich składników czyli mąki, cukru, cukru waniliowego lub ziarenek z laski wanilii, proszku budyniowego, masła, żółtek oraz mleka zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę
- ze schłodzonego ciasta , odrywamy kawałeczki ciasta( u mnie 17-19g) i formujemy rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
- pieczemy około 12-15 minut z funkcją termoobiegu w temperaturze 180°C
- gotowe rogaliki studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem ( w oryginale autorka ciepłe rogaliki obtacza w mieszance cukru i cukru waniliowego). Przechowujemy w szczelnym słoiku lub puszce.
Źródło: http://ala-piecze.blogspot.com/2014/12/rogaliki-budyniowe.html
ale pychotka:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńMniam ^^
OdpowiedzUsuńMniam ^^
OdpowiedzUsuńhi hi polecam :D
UsuńWłaśnie piekę :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję,że rogaliki smakowały :D
Usuń