Składniki ( 25-30szt):
- 115g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka startego imbiru
- ½ szklanki cukru brązowego dark muscovado lub ⅓ zwykłego
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki wrzącej wody
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej pokrojonej w 1cm kostkę
- dodatkowo dodałam garść dowolnych orzechów, około ½ szklanki
- ¼ szklanki drobnego cukru do obtoczenia ciastek
Wykonanie:
- masło ucieramy około3-4 minuty ze startym imbirem na jasną i puszystą masę ,
- do masy maślanej dodajemy cukier dark muscovado , mieszamy następnie miód i ponownie całość mieszamy
- do szklanki dodajemy gorącą wodę oraz sodę, mieszamy do jej rozpuszczenia
- mąkę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą , następnie dodajemy ją w dwóch turach do masy razem z rozpuszczoną sodą
- na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc
- z ciasta formujemy kulki (użyłam łyżki do lodów) układamy na blaszce i wkładamy je jeszcze na 20 minut do lodówki,
- schłodzone kulki obtaczamy w cukrze i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- ciastka pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C ,około12 minut lub dłużej, aż powstaną pęknięcia na powierzchni ciastek
- ciastka po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na parę minut na blaszce, dopiero gdy lekko przestygną ściągamy je i studzimy( gdy są gorące są bardzo miękkie ).
Źródło: http://www.mniammniam.com/Ciasteczka_piernikowe_z_czekolada-21034p.html
Babeczki wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis! *.*