piątek, 30 grudnia 2016

CIASTECZKA CZEKOLADOWO-PIERNIKOWE



Składniki ( 25-30szt):
  • 115g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka startego imbiru
  • ½ szklanki cukru brązowego dark muscovado lub ⅓ zwykłego
  • ½ szklanki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki wrzącej wody
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżka  ciemnego kakao
  • 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej pokrojonej w 1cm kostkę
  • dodatkowo dodałam garść dowolnych orzechów, około ½ szklanki
  • ¼ szklanki drobnego cukru do obtoczenia ciastek

 Wykonanie:
  • masło ucieramy około3-4 minuty ze startym imbirem na jasną i puszystą masę ,
  • do masy maślanej dodajemy cukier dark muscovado , mieszamy następnie miód i ponownie całość mieszamy
  • do szklanki dodajemy gorącą wodę oraz sodę, mieszamy do jej rozpuszczenia
  • mąkę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą , następnie dodajemy ją w dwóch turach do masy razem z rozpuszczoną sodą
  • na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i  posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc
  • z ciasta formujemy kulki (użyłam łyżki do lodów) układamy na blaszce i wkładamy je jeszcze na 20 minut do lodówki,
  • schłodzone kulki obtaczamy w cukrze i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • ciastka pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C ,około12 minut lub dłużej, aż powstaną pęknięcia na powierzchni ciastek
  • ciastka po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na parę minut na blaszce, dopiero gdy lekko przestygną ściągamy je  i studzimy( gdy są gorące  są bardzo miękkie ).





Źródło: http://www.mniammniam.com/Ciasteczka_piernikowe_z_czekolada-21034p.html

1 komentarz: