Składniki
na spód( 19x29cm lub 25x30cm):
- 175g mąki pszennej
- 50g zmielonego lub bardzo drobnego brązowego cukru
- 125g zimnego masła
Dodatkowo:
- 1 puszka (400g) masy kajmakowej
Polewa
- 170g mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki masła
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko
studzimy
Wykonanie:
- ze wszystkich składników czyli przesianej mąki, cukru oraz pokrojonego na kawałki zimnego masła, zagniatamy ciastko, które przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie nakłuwamy je widelcem.
- pieczemy około 20 minut do zbrązowienia w piekarniku nagrzanym do 190°C
- spód studzimy i dopiero na zimny wykładamy masę kajmakową, na której rozsmarowujemy polewę, dodatkowo tak jak ja można posypać ciasto złotymi groszkami i złotym brokatem spożywczym. Wkładamy do lodówki na kolka godzin.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-milionera
Nie mogę tego piec, bo zawsze zjadam za dużo ;) Pycha! :)
OdpowiedzUsuńniestety to jest jego wadą :P
UsuńI'm not rich, but i live like millionaire ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie
polecam w swojej prostocie jest pyszne :)
UsuńWspaniały deser warty przygotowania.
OdpowiedzUsuń