poniedziałek, 9 stycznia 2017

KRUCHE CIASTO MILIONERA




Składniki na spód( 19x29cm lub 25x30cm):
  • 175g mąki pszennej
  • 50g zmielonego lub bardzo drobnego brązowego cukru
  • 125g zimnego masła
Dodatkowo:
  • 1 puszka (400g) masy kajmakowej
Polewa
  • 170g mlecznej czekolady
  • 3-4 łyżki masła
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy


Wykonanie:
  • ze wszystkich składników czyli przesianej mąki, cukru oraz pokrojonego na kawałki zimnego masła, zagniatamy ciastko, które przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie nakłuwamy je widelcem.
  • pieczemy około 20 minut do zbrązowienia w piekarniku nagrzanym do 190°C
  • spód studzimy i dopiero na zimny wykładamy masę kajmakową, na której rozsmarowujemy polewę, dodatkowo tak jak ja można posypać ciasto złotymi groszkami i złotym brokatem spożywczym. Wkładamy do lodówki na kolka godzin.






Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-milionera

5 komentarzy:

  1. Nie mogę tego piec, bo zawsze zjadam za dużo ;) Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I'm not rich, but i live like millionaire ;)
    Wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały deser warty przygotowania.

    OdpowiedzUsuń