Składniki:
- 1 kg twarogu zmielonego
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 5 średnich jajek
- 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 8 kropli olejku np. waniliowego do ciast ( dałam ziarna z połowy laski wanilii)
- dodałam garść żurawiny
Dodatkowo:
- 1-2 tabliczki czekolady gorzkiej 70% oraz owoce i płatki migdałowe, ja użyłam tylko czekoladę i polałam sernik tworząc esy floresy w oryginalne sernik jest polany w całości czekoladą i przyozdobiony owcami i migdałami.
Wykonanie:
- wszystkie składniki wkładamy do miski tj. ser, ksylitol, jajka, mąkę ziemniaczaną i kokosową, olejek waniliowy lub ziarenka z laski wanilii i miksujemy do połączenia się składników, na koniec jak lubicie polecam dodać garść żurawiny
- sernik przekładamy do tortownicy 30cm lub formy (np25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia, i przykrywamy folią aluminiową
- pieczemy 25minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, po tym czasie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120°C i pieczemy 2 godziny
- gotowy wyjmujemy z piekarnika i studzimy, zimny dekorujemy roztopioną czekoladą i jak macie ochotę owocami.
Źródło: http://malutkoodkuchni.pl/2016/07/23/sernik-idealny-bez-glutenu-bez-cukru-bez-wyrzutow-sumienia/
Ile ma kcal?;)
OdpowiedzUsuńoj, niestety nie wiem
UsuńTo są zdecydowanie moje smaki. Ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuń