poniedziałek, 6 lutego 2017

BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM



Składniki na bezy ( 6-7 szt. po złożeniu ):
  • 2 białka z jajka rozmiaru L ( białka powinny być oddzielone 3-4 godziny wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej)
  • szczypta soli
  • 130g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g), użyłam domowy cukier waniliowy
Krem czekoladowy:
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200g gorzkiej czekolady 70% ( w oryginale starta czekolada mleczna z orzechami)
  • 100g miękkiego masła
  • ciemne kakao do obsypania bezy ( pominęłam)

Wykonanie:
Bezy:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec ubijania stopniowo ,łyżka po łyżce dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym, ubijamy aż uzyskamy gładką i lśniącą bezę
  • na papierze do pieczenia ,rysujemy koła o średnicy 6 cm , około 10-12 kół , zachowując odstępy
  • bezę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdy, następnie wyciskamy masę na wcześniej narysowane koła ( 6 płaskich krążków które będą spodem i 6 czubatych rozet które będą wierzchem naszej bezy)
  • bezy pieczemy, pierwsze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 140°C,  następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kolejne 20 minut ( bezy będą chrupiące zewnątrz , a ciągnące w środku, natomiast jeżeli lubicie suche bezy to należy zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec je około 40-45 minut ), gotowe odstawiamy do ostudzenia
  • na spód bezy za pomocą  np. worka cukierniczego ,wyciskamy krem i przykrywamy go rozetką, bezy można posypać ciemnym kakao
Krem czekoladowy:
  • śmietanę kremówkę zagotowujemy , następie zalewamy nią połamaną czekoladę, odstawiamy na parę minut, po tym czasie dokładnie mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło i jeszcze raz całość mieszamy, aż uzyskamy gładką masę , jeżeli masa będzie płynna dajemy  ją do lodówki na jakieś 10-20 minut aby stężała i  można  było ją przełożyć do worka cukierniczego zakończonego końcówką w gwiazdę





Źródło:  https://kuchnialidla.pl/product/bezowa-niespodzianka-z-kremem-czekoladowo-orzechowym

3 komentarze:

  1. Musze koniecznie kupić taki rękaw cukierniczy, bo moje nie wychodzą tak ładnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam z tescomy,ja jestem zadowolona, pozdrawiam :)

      Usuń