Składniki
(12-16szt.):
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
- ⅓ szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej
- 100g białej czekolady
Wykonanie:
- do jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukry i proszek do pieczenia
- w drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajka
- do suchych składników dodajemy mokre oraz posiekaną czekoladę, całość mieszamy
- ciasto przekładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości
- pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło: http://smacznieikolorowo.blogspot.com/2014/02/muffiny-z-kawakami-czekolady.html
Bardzo apetyczne, pięknie wyrośnięte babeczki.
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńNie pogardziłabym taką babeczką. :)
OdpowiedzUsuńpolecam , przepis warty przetestowania :D
UsuńUwielbiam muffiny zwłaszcza w połączeniu z białą czekoladą.
OdpowiedzUsuń