Składniki
(16-18 szt.):
- 1 ¾ szklanki mąki owsianej
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- ¼ szklanki mleka roślinnego np. sojowe
- ¾ szklanki cukru trzcinowego ( dałam mniej)
- ⅓ szklanki oleju rzepakowego
- ¾ szklanki żurawiny ( w oryginale była posiekana czekolada)
Wykonanie
:
- do jednej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz sól, odstawiamy
- w drugiej misce mieszamy zmielone siemię lniane i mleko roślinne, następnie dodajemy cukier oraz olej i mieszamy wszystko około 1 minuty
- mokre składanki oraz żurawinę dodajemy do suchych i całość mieszamy
- na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia najlepiej za pomocą łyżki do lodów wykładamy ciasteczka ,delikatnie je spłaszczając i zachowując między nimi odstępy
- wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 10-12 minut.
Źródło: K.
Paruzel „Fit słodkości”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz