środa, 5 lipca 2017

SERNIK PUSZYSTY NA HERBATNIKACH



Składniki ( forma31x22cm):

Spód:
  • herbatniki typu petitki, około 20 szt.
Masa serowa:
  • 1kg twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 8 średnich jajek ( białka i żółtka osobno)
  • 1½ szklanki drobnego cukru
  • 1  opakowanie (16g) cukru waniliowego
  • 100g roztopionego przestudzonego masła
  • 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250ml zimnej śmietanki kremówki 30% / 36%

Wykonanie:
  • formę (31x22cm i wysokości 6 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie  układamy  herbatniki, jeden obok drugiego
  • autorka przepisu zaleca aby wszystkie składniki masy serowej po za kremówką były w temperaturze pokojowej
  • do miski wkładamy żółtka ,cukier oraz cukier waniliowy, ucieramy  tak długo aż uzyskamy jasną i puszystą masę.
  • do masy żółtkowej dodajemy partiami twaróg, cały czas ucierając
  • następnie dodajemy roztopione masło, proszek budyniowy oraz mąkę pszenną, miksujemy
  • teraz potrzebujemy dwie miski w jednej ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno , w drugiej ubijamy śmietankę kremówkę
  • na koniec do masy twarogowo-jajecznej dodajemy ubite białka i ubitą śmietanę kremówkę, całość delikatnie mieszamy
  • masę wykładamy na wcześniej już przygotowany herbatnikowy spód, wierzch wyrównujemy szpatułką
  • sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (blaszkę z sernikiem wkładamy do większej blaszki którą wypełniamy gorącą wodą do połowy wysokości formy z masą serową). Wierzch sernika mocno się przyrumieni jak również wyrośnie Wam w górę ale podczas studzenia opadnie do wyjściowej wysokości. Po upieczeniu sernik studzimy w stygnącym piekarniku przez 30 minut, po tym czasie blaszkę z sernikiem wyciągamy z kąpieli wodnej i ponownie wkładamy do piekarnika , do całkowitego wystudzenia.




Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/sernik-puszysty-jak-chmurka

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. o tak, sama jestem pozytywnie zaskoczona, czyli tak jak autorka przepisu zapewniała tak też jest, polecam :)

      Usuń
  2. przepis bardzo mi się podoba,tylko jedno pytanie jak zabezpieczyć blaszkę,żeby do blaszki z sernikiem nie naleciała woda,gdy blaszka jest otwierana pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej obwinąć blaszkę w której jest sernik folią aluminiową i wtedy ją dopiero włożyć do większej formy, którą następnie wypełniamy gorącą wodą, gorąco pozdrawiam

      Usuń
  3. Ale smacznie się prezentuje, zjadłabym:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, warto go przygotować :) pozdrawiam

      Usuń
  4. Wygląda na bardzo puszysty... i idealnie prosty:) do przetestowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama jak testowałam ten przepis byłam finalnie bardzo zaskoczona, że sernik może być aż tak puszysty , warty przetestowania :) gorąco pozdrawiam:)

      Usuń