czwartek, 31 sierpnia 2017

MURZYNEK Z POWIDŁAMI I KREMEM ŚMIETANOWYM- ŁATWY :)

Prosty, a do tego bardzo szybki w wykonaniu murzynek na oleju, który  jest genialną bazą pod ciasto z kremem, ciasto z polewą czekoladową czy z galaretką i owocami, można  też dodać do niego przyprawy typu cynamon lub przyprawę piernikową . Krótko mówiąc murzynek ekspres, wszystko razem miksujemy i po około 50 minutach mamy pyszne, wilgotne i sprężyste  ciasto  czekoladowe a w jakiej finalnie wersji ? To już zostawiam Wam pole do działania :)





Składniki:
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka  cukru brązowego lub zwykłego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub dowolny dżem
Krem:
  • 2 x 250g serek mascarpone
  • 600ml śmietany kremówki
  • 4-5 łyżek cukru pudru
Wykonanie kremu:
  • wszystkie składniki czyli serek mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder, wkładamy do  miski i miksujemy do uzyskania gładkiego śmietanowego kremu
Dodatkowe:
  • starta gorzka czekolada około ½ tabliczki (50g)
  • 100-150g jagód/borówki /malin

Wykonanie:
  • do miski wkładamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, jajko, mleko oraz olej  , miksujemy , następnie dodajemy powidła i jeszcze raz całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy
  • ciasto przekładamy do fory 25x34cm lub 20x36cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut do suchego patyczka w temperaturze 165C
  • zimne ciasto , przecinamy na pół, jedną połowę ciasta układamy np. na desce, wykładamy na nie połowę kremu śmietanowego , na którym układamy jagody, przykrywamy drugim płatem ciasta na którym rozsmarowujemy pozostały krem, wyrównujemy i posypujmy startą czekoladą, ciasto przechowujemy w lodówce.






Inspiracja: http://wielkiezarcie.com/przepisy/murzynek-wszechstronny-szybki-i-latwy-30025015

25 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis też mam murzynka z masą na blogu ale inną wersje fajne ciasta http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam przetestować , ja dopiero niedawno odkryłam ten przepis i jestem mega nim zachwycona bo zarówno sam jak i z kremem, czy powidłami smakuje świetnie :)

      Usuń
  2. Pyszności! Aż ciężko oderwać wzrok od monitora ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi :) w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak tylko zachęcić do upieczenia tego ciacha :D gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Upiekłam znikł w mgnieniu oka :) Pyszny :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że ciacho w tak magiczny sposób szybko znikło :D , gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Właśnie pół godziny temu wyciągnęłam go z piekarnika i niestety przez ten piękny zapach unoszący się po całej kuchni musiałam go spróbować. Powiem śmiało: smakuje jeszcze lepiej, niż pachnie :-) Bardzo ładnie wyrósł- piekłam godzine, wilgotny w środku. Dla mnie troszkę za słodki, ale to kwestia gustu. Już widzę jakie to będzie cacuszko po przełożeniu. Dla mnie to smak PRL-u :-) Szczerze polecam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :) dla mnie to ciasto to nr 1, zdecydowany smak dzieciństwa, gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Wygląda mega smacznie, w lecoe chętnie je przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam wczoraj dla męża do pracy... wyśmienity, naprawdę bajecznie prosty i szybki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest to jedno z najlepszych ciast.

    OdpowiedzUsuń