środa, 22 listopada 2017

BATONY REESE'S CAKE





Składniki  na spód ciasta( forma20x20cm lub tortownica 21cm):
  • 200g herbatników
  • 120g masła orzechowego
  • 70g rozpuszczonego masła

Warstwa czekoladowa ciemna:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki (30g) masła orzechowego
Warstwa z czekolady białej:
  • 50g białej czekolady
  • 30g masła orzechowego
 
Wykonanie:
  • do malakera/blendera wkładamy herbatniki i kruszymy je na konsystencję piasku, następnie  dodajemy do nich masło orzechowe i roztopione masło i ponownie całość dokładnie blędujemy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą
  • masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ją rozprowadzamy  i ugniatamy najwygodniej dużą łyżką, odstawiamy
  • w kąpieli wodnej rozpuszczamy posiekaną czekoladę oraz masło orzechowe, masę przekładamy na przygotowany ciasteczkowy spód, odstawiamy
  • w drugim naczyniu rozpuszczamy posiekaną białą czekoladę oraz masło orzechowe,  jasną masę  punktowo wykładamy na  ciemną masę czekoladową, tworząc za pomocą np.  wykałaczki różne esy floresy, gotowe wkładamy do lodówki na parę godzin.







Źródło:  http://definicjasmaku.blogspot.com/2015/12/reeses-cake-czyli-maso-orzechowe.html

6 komentarzy: