Składniki:
Biszkopt
czekoladowy (24x35cm):
- 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Karmelizowany
słonecznik:
- 50g masła
- ½ szklanki cukru (dałam brązowy)
- 4 łyżki mleka
- 300g łuskanego słonecznika
Krem
maślano-kajmakowy:
- 250g miękkiego masła
- 400g (puszka) kajmaku
- ⅔ karmelizowanego słonecznika który wcześniej już przegotowaliśmy (przepis wyżej)
- 1 mały kieliszek wódki
Krem
kakaowo-śmietanowy:
- 500g śmietanki kremówki
- 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny które rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody
Do
nasączenia:
- 1 szklanka zaparzonej kawy
Wykonanie:
Biszkopt
(forma24x35cm):
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, do piany dodajemy partiami cukier
- nie przerywając miksowania dodajemy żółtko po żółtku
- na koniec wsypujemy przesiane obie mąki wymieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą
- masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 30-35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180˚C
- gotowy biszkopt zostawiamy w formie ,aż do całkowitego ostudzenia
Karmelizowany
słonecznik:
- w małym garnku rozpuszczamy masło i cukier, następnie dodajemy mleko oraz słonecznik, całość gotujemy około 15 minut, na średnim ogniu, uważając żeby masa się przypaliła
- blaszkę w której piekł się biszkopt lub podobną wykładamy papierem do pieczenia , na którym rozsmarowujemy masę słonecznikową, wierzch wyrównujemy szpatułką
- pieczemy 10-15 minut do zezłocenia słonecznika , uważając przy tym aby się nie przypalił
- gotowy słonecznik, studzimy a następnie kruszymy na drobno, odstawiamy
Krem maślano-kajmakowy:
- miękkie masło ucieramy do białości na puszystą masę do którego łyżka po łyżce dodajemy kajmak, następnie dodajemy wódkę i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy
- na koniec do kremu dodajemy ⅔ wcześniej przygotowanego karmelizowanego słonecznika, mieszamy
Krem kakaowo-śmietanowy:
- zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder, kakao oraz cienkim strumieniem wlewamy letnią żelatynę, całość miksujemy dokładnie ale krótko
Wykonanie:
- zimny biszkopt przekrawamy na pół,
- jeden blat kładziemy na paterze (desce) i nasączamy go połową szklanki wcześniej przygotowanej, zimnej kawy, następnie wykładamy krem maślano-kajmakowy, przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy kawą (pozostałą połową) i smarujemy go kremem śmietanowym,
- wierzch ciasta posypujemy pozostałym skarmelizowanym słonecznikiem
- ciasto schładzamy, najlepiej całą noc w lodówce
- jakieś 20-30 minut przed podaniem, ciasto wyjmujemy ,ułatwi to krojenie.
Źródło: http://swiatilony.blogspot.com/2015/12/sonecznikowiec-ciasto-ze-sonecznikiem.html
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
Usuń