środa, 15 listopada 2017

CIASTO SŁONECZNIKOWIEC



Składniki:

Biszkopt czekoladowy (24x35cm):
  • 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Karmelizowany słonecznik:
  • 50g masła
  • ½ szklanki cukru (dałam brązowy)
  • 4 łyżki mleka
  • 300g łuskanego słonecznika
Krem maślano-kajmakowy:
  • 250g miękkiego masła
  • 400g (puszka) kajmaku
  • ⅔ karmelizowanego słonecznika który wcześniej już przegotowaliśmy (przepis wyżej)
  • 1 mały kieliszek wódki
Krem kakaowo-śmietanowy:
  • 500g śmietanki kremówki
  • 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny które rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody
Do nasączenia:        
  • 1 szklanka zaparzonej kawy
Wykonanie:

Biszkopt (forma24x35cm):
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, do piany dodajemy partiami cukier
  • nie przerywając miksowania dodajemy żółtko po żółtku
  • na koniec wsypujemy przesiane obie mąki wymieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą
  • masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 30-35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180˚C
  • gotowy biszkopt zostawiamy w formie ,aż do całkowitego ostudzenia
Karmelizowany słonecznik:
  • w  małym garnku rozpuszczamy masło i cukier, następnie dodajemy mleko oraz słonecznik, całość gotujemy około 15 minut, na średnim ogniu, uważając żeby masa się przypaliła
  • blaszkę w której piekł się biszkopt lub podobną wykładamy papierem do pieczenia , na którym rozsmarowujemy masę słonecznikową, wierzch wyrównujemy szpatułką
  • pieczemy 10-15 minut do zezłocenia słonecznika , uważając przy tym aby się nie przypalił
  • gotowy słonecznik, studzimy a następnie kruszymy na drobno, odstawiamy
Krem maślano-kajmakowy:
  • miękkie masło ucieramy do białości na puszystą masę do którego łyżka po łyżce dodajemy kajmak, następnie dodajemy wódkę i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy
  • na koniec do kremu dodajemy ⅔ wcześniej przygotowanego karmelizowanego słonecznika, mieszamy
Krem kakaowo-śmietanowy: 
  • zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder, kakao oraz cienkim strumieniem wlewamy letnią żelatynę, całość miksujemy  dokładnie ale krótko
Wykonanie:
  • zimny biszkopt przekrawamy na pół,
  • jeden blat kładziemy na paterze (desce) i nasączamy go połową szklanki wcześniej przygotowanej, zimnej kawy, następnie wykładamy krem maślano-kajmakowy, przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy kawą (pozostałą połową)  i smarujemy go kremem śmietanowym,
  • wierzch ciasta posypujemy pozostałym skarmelizowanym słonecznikiem
  • ciasto schładzamy, najlepiej całą noc w lodówce
  • jakieś 20-30 minut przed podaniem, ciasto wyjmujemy ,ułatwi to krojenie.







Źródło: http://swiatilony.blogspot.com/2015/12/sonecznikowiec-ciasto-ze-sonecznikiem.html

4 komentarze: