wtorek, 19 grudnia 2017

HOLENDERSKIE PIERNICZKI KRUIDNOTEN



 
Składniki (+/- 40szt):
  • 115g mąki pszennej
  • duża szczypta proszku do pieczenia (dałam ½ płaskiej łyżeczki)
  • 50g brązowego cukru
  • ½ łyżeczki ciemnego kakao ( jeżeli w przyprawie do pierników w składzie występuje kakao to już nie dodajemy go do ciasta)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 50g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki mleka
Wykonanie:
  • do miski wkładamy wszystkie składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę do pierników, sól, masło, miód oraz mleko, szybko wyrabiamy z nich ciasto
  • z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego  , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( nie spłaszczamy)
  • pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC
  • gotowe, przechowujemy w szczelnej puszce do 3 tygodni ( gdyby były twarde to do puszki można włożyć skórkę jabłka, kromkę chleba ).







Źródło:http://www.addiopomidory.pl/kruidnoten-najszybsze-pierniczki-swiata/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz