Składniki ( keksówka24-25cm):
- 3 średnie jajka ( osobno białka i żółtka)
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 10 łyżek mąki ja dałam pszenną pełnoziarnistą autorka przepisu 4 łyżki jaglanej i 6 owsianej
- 1 opakowanie budyniu bez cukru (proszek)
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- autorka przepisu pisze żeby dodać niepełną 1 szklankę mleka ja dałam ¾ szklanki
- parę łyżek dżemu lub powideł do przełożenia piernika
- ½ tabliczki rozpuszczonej czekolady + trochę posiekanych suszonych owoców do przyozdobienia
Wykonanie:
- białka ubijamy ze szczyptą soli, odstawiamy
- miód podgrzewamy z olejem, studzimy
- do miski wkładamy teraz wszystkie pozostałe składniki czyli żółtka, mąkę, proszek budyniowy, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i mleko oraz mieszankę miodu z olejem, mieszamy/miksujemy na koniec dodajemy pianę z białek i całość jeszcze raz ale delikatnie mieszamy
- masę przekładamy do keksówki ( 24-25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 25-35minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gotowy piernik studzimy , następnie przekrawamy go na pół i smarujemy dżemem lub powidłami, wierzch można posypać pudrem z ksylitolu lub jak ja użyć tutaj rozpuszczoną czekoladę i posypać suszonymi owocami.
Źródło: https://www.instagram.com/paulina.mogilnicka/
Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
OdpowiedzUsuńhttps://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki
Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, gwarantującym znaczy wzrost odwiedzin bloga, dzięki darmowej promocji w mediach społecznościowych. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Serdecznie zapraszamy, www.katalogsmakow.pl
OdpowiedzUsuńPrzetestuję ten przepis w święta :D
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że piernik smakował :)
Usuń