środa, 10 października 2018

CIASTO MARCHEWKOWO JABŁKOWE



Składniki:
Ciasto:
  • 2 średnie jajka
  • 200g drobnego cukru
  • 150ml oleju np. rzepakowego
  • 200g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 75g drobno pokrojonego jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich ( dałam migdały słupki)
  • 50g wiórków kokosowych
  • 200g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
Krem:
  • 125g kremowego serka np. Twój smak ( dodałam 200g)
  • 50g miękkiego masła
  • 80-100g cukru pudru
  • ziarenka z laski wanilii ( dodałam dodatkowo)


Wykonanie:

Ciasto:
  • produkty powinny być w temperaturze pokojowej
  • całe jajka ubijam do podwojenia objętości, dodajemy cukier i dalej ubijamy ,aż uzyskamy gładką i kremową masę, nie przerywając ubijania powoli wlewamy olej
  • następnie do masy dodajemy marchewkę, jabłko, orzechy oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy
  • w drugiej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz sól
  • do masy dodajemy wymieszane suche składniki i delikatnie wszystko łączymy
  • ciasto przelewamy do formy( tortownica 24cm lub forma 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 150ºC
Krem:
  • do miski wkładamy wszystkie składniki czyli serek, masło, cukier puder oraz ziarenka z laski wanilii, całość miksujemy, rem wkładamy na jakieś 15-20 minut do lodówki 

Zimne ciasto przekrawamy na pół i smarujemy kremem ( ja cały krem dałam do środka ciasta, można  również tak jak autorka przepisu , podzielić  krem  na pół i połowę dać do środka ciasta , drugą posmarować wierzch ciasta).






Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html

3 komentarze: