Składniki:
Ciasto:
- 2 średnie jajka
- 200g drobnego cukru
- 150ml oleju np. rzepakowego
- 200g marchewki startej na drobnych oczkach
- 75g drobno pokrojonego jabłka
- 50 g posiekanych orzechów włoskich ( dałam migdały słupki)
- 50g wiórków kokosowych
- 200g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Krem:
- 125g kremowego serka np. Twój smak ( dodałam 200g)
- 50g miękkiego masła
- 80-100g cukru pudru
- ziarenka z laski wanilii ( dodałam dodatkowo)
Wykonanie:
Ciasto:
- produkty powinny być w temperaturze pokojowej
- całe jajka ubijam do podwojenia objętości, dodajemy cukier i dalej ubijamy ,aż uzyskamy gładką i kremową masę, nie przerywając ubijania powoli wlewamy olej
- następnie do masy dodajemy marchewkę, jabłko, orzechy oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy
- w drugiej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz sól
- do masy dodajemy wymieszane suche składniki i delikatnie wszystko łączymy
- ciasto przelewamy do formy( tortownica 24cm lub forma 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 150ºC
Krem:
- do miski wkładamy wszystkie składniki czyli serek, masło, cukier puder oraz ziarenka z laski wanilii, całość miksujemy, rem wkładamy na jakieś 15-20 minut do lodówki
Zimne ciasto przekrawamy na pół i smarujemy kremem ( ja cały krem dałam do środka ciasta, można również tak jak autorka przepisu , podzielić krem na pół i połowę dać do środka ciasta , drugą posmarować wierzch ciasta).
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html
ja robię tylko z marchewki :)
OdpowiedzUsuńkuşadası
OdpowiedzUsuńmilas
çeşme
bağcılar
gebze
RLJ
Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń