Składniki
(12-14szt):
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ szklanki mąki żytniej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 3 średnie dojrzałe banany
- 1średnie jajko
- ⅓ szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szklanki cukru kokosowego ( dałam ksylitol)
- garść posiekanych orzechów np. włoskich do posypania muffin
Wykonanie:
- do miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia, sodę , cynamon oraz sól, mieszamy i odstawiamy
- w drugiej misce blędujemy na gładką masę banany, jajko, olej, sok z cytryny oraz cukier (użyłam ksylitol)
- do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do ich połączenia
- masę przekładamy do foremek na muffiny włożonymi papilotkami do ¾ ich wysokości , wierzch posypujemy posiekanymi orzechami
- pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2017/09/najlepsze-muffinki-bananowe/
Pięknie wyglądaj w środku! Chyba wezmę się za pieczenie, będzie akurat na dobry początek tygodnia!
OdpowiedzUsuńPięknie to chyba mało powiedziane ;D
OdpowiedzUsuńPrawdziwa smakowitość :D
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie
OdpowiedzUsuńTaka odchudzona wersja to strzał w dziesiątkę, jeśli staramy się liczyć kalorie. Ja póki co zawiesiłam na weekendy swoje postanowienia noworoczne i upiekłam https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że ten przepis skradł moje serce prostotą. Za to efekt końcowy zachwyca. Polecam!
Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuń