Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 średnie jajko
- ¼ szklani mleka
- około 1½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 4 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu (dodałam dodatkowo)
- szczypta soli
Wykonanie:
- banany blędujemy na puree , następnie dodajemy jajko i mleko, mieszamy
- do masy bananowej dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, cynamonu oraz szczyptę soli, mieszamy aż uzyskamy gęstą i jednolitą masę ( gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy 1-2 łyżki mąki i ponownie mieszamy)
- olej rozgrzewamy do około170ºC
- ciasto najwygodniej nabierać za pomocą łyżki do lodów i wkładać do rozgrzanego oleju, smażymy na złoty kolor ,gotowe odkładamy na ręcznik papierowy aby odciekły z nadmiaru tłuszczu
- przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: www.doradcasmaku.pl/przepis/383224/bananowe-pączki
Kolejna inspiracja na tłusty czwartek! Hmm, masz może pomysł czym zastąpić tłuszcz do smażenia?
OdpowiedzUsuńjak klasyczne pączki, na smalcu :)
UsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńinteligentny wpis
OdpowiedzUsuń