sobota, 23 lutego 2019

OPONKI SEROWE



Składniki na około 22 szt.:
  • 250g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ⅓ szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250g twarogu
  • 2 żółtka
  • 100g gęstej śmietany 12%
Lukier:
  • 200g cukru pudru
  • około 4 łyżki wody
Do cukru dodajemy wodę i mieszamy , aż uzyskamy gładki lukier




Wykonanie:
  • do miski wkładamy wszystkie składniki czyli przesianą  mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy, zmielony twaróg, żółtka oraz śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto( gdyby się kleiło delikatnie podsypujemy mąką)
  • ciasto wykładamy na blat oprószony mąkę i rozwałkowujemy je na grubość 1-1½ cm. Za pomocą szklanką wycinamy kółka o średnicy 6-7cm, w których  nakrętką wycinamy mniejsze kółeczka
  • do nagrzanego oleju około 175ºC, wkładamy oponki ,które smażymy na złoty kolor przez około1 minuty z każdej stron, gotowe odkładamy na papierowy ręcznik
  • przestudzone pączki lukrujemy.






Źródło:https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_serowe_oponki/przepis.html

7 komentarzy: