Składniki
na około 22 szt.:
- 250g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ⅓ szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250g twarogu
- 2 żółtka
- 100g gęstej śmietany 12%
Lukier:
- 200g cukru pudru
- około 4 łyżki wody
Do cukru dodajemy wodę i mieszamy , aż uzyskamy
gładki lukier
Wykonanie:
- do miski wkładamy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy, zmielony twaróg, żółtka oraz śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto( gdyby się kleiło delikatnie podsypujemy mąką)
- ciasto wykładamy na blat oprószony mąkę i rozwałkowujemy je na grubość 1-1½ cm. Za pomocą szklanką wycinamy kółka o średnicy 6-7cm, w których nakrętką wycinamy mniejsze kółeczka
- do nagrzanego oleju około 175ºC, wkładamy oponki ,które smażymy na złoty kolor przez około1 minuty z każdej stron, gotowe odkładamy na papierowy ręcznik
- przestudzone pączki lukrujemy.
Źródło:https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_serowe_oponki/przepis.html
Wygląda całkiem smacznie, wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńNie wyszło mi tak pięknie jak na zdjęciach :(
OdpowiedzUsuńWow! it is very nice post...
OdpowiedzUsuńimage manipulation service
Apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńOponki serowe to mój ulubiony deser.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńjak zawsze interesujący wpis!
OdpowiedzUsuń