czwartek, 21 marca 2019

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z FASOLI BEZ CUKRU



Składniki na +/- 14 szt.:
  • puszka czerwonej fasoli tj 240g po odsączeniu
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki pasty tahini lub masła orzechowego
  • 4-6 łyżek ksylitolu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady 70% ( połowę tabliczki siekamy nożem, drugą roztapiamy np. mikrofalówce)
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:
  • do miski wkładamy  (odsączoną i dokładnie opłukaną letnią wodą) fasolę, jajka oraz tahini, blędujemy aż składniki się połączą
  • następnie dodajemy ksylitol i proszek do pieczenia,  ponownie blędujemy, aż uzyskamy gładką masę, teraz dodajemy roztopioną czekoladę oraz kakao i jeszcze raz całość dokładnie blędujemy na gładką masę
  • na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą najlepiej łyżki do lodów wykładamy masę ciasteczkową i formujemy ciastka, które posypujemy posiekaną czekoladą lub orzechami
  • pieczemy około 15-17 minut w piekarniku nagrzany do  180º.






Źródło: https://zdrowejestczadowe.pl/ciastka-czekoladowe-z-czerwonej-fasoli/


3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący przepis. Wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. I m so glad to visit this blog.This blog is really so amazing.Thanks for sharing with us.

    OdpowiedzUsuń