czwartek, 21 marca 2019

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z FASOLI BEZ CUKRU



Składniki na +/- 14 szt.:
  • puszka czerwonej fasoli tj 240g po odsączeniu
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki pasty tahini lub masła orzechowego
  • 4-6 łyżek ksylitolu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady 70% ( połowę tabliczki siekamy nożem, drugą roztapiamy np. mikrofalówce)
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:
  • do miski wkładamy  (odsączoną i dokładnie opłukaną letnią wodą) fasolę, jajka oraz tahini, blędujemy aż składniki się połączą
  • następnie dodajemy ksylitol i proszek do pieczenia,  ponownie blędujemy, aż uzyskamy gładką masę, teraz dodajemy roztopioną czekoladę oraz kakao i jeszcze raz całość dokładnie blędujemy na gładką masę
  • na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą najlepiej łyżki do lodów wykładamy masę ciasteczkową i formujemy ciastka, które posypujemy posiekaną czekoladą lub orzechami
  • pieczemy około 15-17 minut w piekarniku nagrzany do  180º.






Źródło: https://zdrowejestczadowe.pl/ciastka-czekoladowe-z-czerwonej-fasoli/


6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący przepis. Wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. I m so glad to visit this blog.This blog is really so amazing.Thanks for sharing with us.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo interesujący przepis na zdrowe ciasteczka. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na wycieczkę rowerową.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciastka wyglądają bardzo smakowicie. Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń