niedziela, 24 lutego 2013

TORT RÓŻOWY

Tort na specjalną okazję. W końcu doktorat Szwagierki to nie byle jaka okazja :)  i tort się należy. Co do tortu to w pełni autorskie dzieło, ryzykowałam ale się opłaciło, wszystkim smakowało :)


Składniki na biszkopt  bez proszku do pieczenia (najlepiej upiec go dzień wcześniej):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
  • białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
  • pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy
  • na koniec dodajemy wymieszane mąki i delikatnie łączymy z masą
  • tortownicę wykładamy  papierem do pieczenia i wylewamy ciasto (średnica tortownicy nie za duża tj jakieś 20cm +/-)
  • biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do  170ºC około 35 minut do suchego patyczka
  • gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i  z wysokości około 60 cm rzucamy na  podłogę, dzięki czemu ciasto będzie idealnie gładkie/równe. Po czym odstawiamy biszkopt  z powrotem do uchylonego piekarnika aż wystygnie.

Składniki na krem waniliowy i czekoladowy:
  • budyń czekoladowy
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki likieru baileys
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • 2 szklanki mleka
  • 2 x 80g masła
  • 2 x ¼ szklanki cukru pudru
Wykonanie:
  • przygotowujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale używając tylko szklanki mleka  na budyń. Mleka zagotowujemy z wanilią( przed dodaniem budyniu do mleka wyciągamy laski wanilii) ważne, ugotowany budyń musi być gęsty, inaczej będziemy mieć problem z zbyt rzadkim kremem.
  • w dwóch miskach  ucieramy masło z cukrem pudrem na biały puszysty  krem  i partiami dodajemy  ostudzony budyń ( do jednej miski waniliowy ,do drugiej czekoladowy)
  • kremy gotowe ale żeby dodać im wyrazistości  do kremu czekoladowego dodajemy likier baileys ,     a do kremu waniliowego łyżkę ekstraktu waniliowego
Ozdobienie tortu - masa z marshmallow:
  • 270 g pianek marshmallows
  • 600 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki wody
Wykonanie:
  • piankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3-4 łyżkami wody
  • do powstałej masy dodajemy część cukru pudru, mieszamy. Zdejmujemy z kąpieli wodnej
  • na blat wysypujemy parę łyżek cukru pudru i wykładamy masę. Masa będzie się bardzo lepiła, ale podczas zagniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu  osiągnie konsystencję twardej plasteliny. Masę można barwić barwnikami spożywczymi
  • masę nie należy wałkować zbyt cienko jakieś 2-3 mm , ponieważ może zacząć się łamać  i najlepiej wałkować ją na naoliwionym blacie żeby się do niego nie przyklejała
  • masę należy kłaść na tort posmarowany masą maślaną( tj. kostka masła utarta z ½ szklanki cukru pudru) która nie rozpuści masy piankowej. Dodatkowo  masa pozwoli ładnie trzymać się tortu i nie będzie odstawać przy krojeniu.
Biszkopt przekrawamy na trzy części, każdy blat nasączamy dowolnym ponczem (dzięki któremu biszkopt nie będzie suchy. a  za to delikatnie wilgotny) i przekładamy kremami przy czym przed nałożenie kremu czekoladowego, blat biszkoptu smarujemy np. dżem porzeczkowy.  Na sam koniec tort smarujemy kremem maślanym i nakładamy masę z pianek. No i gotowe, oczywiście teraz można z  reszty masy stworzyć różne ozdoby ale to już własna inwencja twórcza :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz