poniedziałek, 25 lutego 2013

MUFFINKI BISZKOPTOWE

Muffinki biszkoptowe w sumie bardziej babeczki niż muffinki choćby ze względu na sposób łączenia składników . Ja zrobiłam je bez dodatków ale  polecam dodać np rodzynki, groszki czekoladowe itp. Na pewno zyskają na smaku. Wiadomo biszkopt jak biszkopt sam w sobie jest  dobry ale lepszy z dodatkami . Można też ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem czy  polać polewą czekoladową. Tak naprawdę ostateczne podrasowanie takiej muffino- babeczki będzie zależało tylko od naszych smaków i  inwencji twórczej.

Składniki:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • ½  szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1budyń waniliowy w proszku bez cukru
  • szklanki mąki tortowej
  • 1  płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
  • zaczynamy od oddzielamy  białek od żółtek
  • następnie  białka ubijamy z cukrem na sztywno po czym dodajemy  do piany po 1 żółtku  i dalej ubijamy, aż masa nabierze ładnego jasno żółtego koloru
  • do masy  delikatnie dodajemy wymieszane  obie mąki  z  budyniem i  proszkiem do pieczenia,  i delikatnie łączymy wszystkie składniki ,mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką. Można teraz dodać rodzynki, groszki czekoladowe itp
  • ciastem napełniamy foremki do muffinek do ¾ wysokości papilotek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy około 15 minut i gotowe :)





8 komentarzy:

  1. Wydają się być idealne ^^ Gdy tylko będę czuła się na tyle dobrze by zwlec się z łózka to na pewno wypróbuję : )

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile muffinek z tego wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  3. W ogole mi nie wyszly. W piekarniku byly takie pulchniutkie, a gdy je wyciagnelam calkowicie sie 'skurczyly'. Do tego chyba niepotrzebnie dodalam groszkow czekoladowych, ktore opadly na dno babeczek i przykleily sie do silikonowej formy, mimo to, ze smarowalam ja dosc obficie olejem. Dalam taka ilosc skladnikow, jaka jest w przepisie. Wiesz moze, co zrobilam zle? :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, a tu pełne zaskoczenie bo zawsze mi wychodzą hmmm tak się zastanawiam dlaczego nie wyszły? może jajka były prosto z lodówki ,a nie w temperaturze pokojowej, no i zbyt szybko wyciągnięte. Co do groszków to prawdopodobnie pomogło by im obsypanie mąką ale tu nie gwarantuję bo to różnie bywa, a przykleiły się dlatego bo to muffiny beztłuszczowe ps na pewno nie poddawaj i daj im jeszcze raz szansę :) , gorąco pozdrawiam

      Usuń
  4. Dziękuje za przepis. Wszystko wyszło jak na zdjęciach. Super przepis, choć czas pieczenia troszkę dłuższy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :) cieszę się , że muffinki smakowały :)

      Usuń
  5. Czy z tych składników upiekie biszkopt na tortownice fi 16-18?

    OdpowiedzUsuń