niedziela, 24 lutego 2013

MUFFINKI CZEKOLADOWE

Szybkie, pyszne i mega czekoladowe, zdecydowanie dla zwolenników czekoladowych wypieków. Przepis może nie autorski ale dopieszczony i przerobiony po mojemu i na moją modłę a co ;)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki  ciemnego kakao
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •  1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo rodzynki w czekoladzie
·        Wykonanie:
  • w jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche (mąka, cukier ,kakao, proszek) 
  • w drugiej analogicznie składniki mokre (mleko,  jajko, olej, ekstrakt waniliowy)
  • następnie mokre składniki łączymy niedbale z suchymi, dodając pod koniec mieszania rodzynki w czekoladzie i gotowe
  • wypełniamy masą foremki do  ¾ wysokości papilotek
  • muffinki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 20-25 minut



8 komentarzy:

  1. :) i też tak smakują:) nie żebym się chwaliła ale polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie upiekłam babeczki z powyższego przepisu - są rewelacyjne! :)
    Receptura powędrowała do mojego zeszytu, w którym zapisuje wszelkie przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :D i gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Na ile babeczek jest ciasto? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie pamiętam ale obstawiam, że 12-15 sztuk , pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Upiekłam na święta :) wyszły wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń