- 250 g mąki pszennej
- 190 g drobnego cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- garść płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- żółtka ucieramy z cukrem (białka odkładamy na później) wlewamy roztopione zimne masło i całość ubijamy mikserem, aż wszystko ładnie się połączy,
- dodajemy teraz pozostałe składniki mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier z wanilią, sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy oraz płatki migdałowe i znowu dokładnie miksujemy aż wszystko się ze sobą połączy,
- na koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając ,
- ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy np. z kominkiem do ¾ wysokości foremki, pieczemy około 40minut w piekarniku nagrzanym do 180°C ( w zależności jaką formę użyjemy pieczenie może się wydłużyć lub skrócić, nie zastąpiony jest w tym przypadku patyczek którym sprawdzimy czy babka jest już gotowa) gotową babkę możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.
źródło: kotlettv
wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt!
dziękuje :) i wzajemnie Radosnych i słodkich Świąt :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńależ ona musi pachnieć, pyszności :) Wesołych świąt
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)i Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię babkę.
OdpowiedzUsuńwierze, że będzie smakowała :)
UsuńNo i baba w piekarniku :) robiłam z podwójnej porcji bo mam forme silikonowa i jest za duża na jedna porcje ;) Kiedyś już ją robiłam i pyszna była :)
OdpowiedzUsuńteż ją bardzo lubię :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam! Piękna jest....i już czuję że pyszna :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że babka smakowała :)
Usuń