sobota, 30 marca 2013

BABKA POMARAŃCZOWA

  Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 190 g  drobnego cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  • żółtka ucieramy z cukrem (białka odkładamy na później) wlewamy roztopione zimne masło i całość ubijamy mikserem, aż wszystko ładnie się połączy, 
  • dodajemy teraz pozostałe składniki mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier z wanilią, sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy oraz płatki migdałowe i znowu dokładnie miksujemy aż wszystko się ze sobą połączy,
  • na koniec ubijamy  na sztywno białka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając , 
  • ciasto przelewamy do  wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy  np. z kominkiem do ¾ wysokości foremki, pieczemy około 40minut w piekarniku nagrzanym do 180°C ( w zależności jaką formę użyjemy pieczenie może się wydłużyć lub skrócić, nie zastąpiony  jest w tym przypadku patyczek którym sprawdzimy czy babka jest już gotowa)  gotową babkę możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.



źródło: kotlettv

10 komentarzy:

  1. wygląda pięknie!
    Radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuje :) i wzajemnie Radosnych i słodkich Świąt :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ ona musi pachnieć, pyszności :) Wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dziękuję :)i Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię babkę.

    OdpowiedzUsuń
  6. No i baba w piekarniku :) robiłam z podwójnej porcji bo mam forme silikonowa i jest za duża na jedna porcje ;) Kiedyś już ją robiłam i pyszna była :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam! Piękna jest....i już czuję że pyszna :)

    OdpowiedzUsuń