wtorek, 26 marca 2013

MAZUREK KAJMAKOWY Z BAKALIAMI

Będąc w klimacie świąt polecam mazurek który jest  po pierwsze bardzo szybki w wykonaniu,  po drugie ucieszy oko naszych domowników ,a po trzecie  jest pyszny w którym smaki kajmaku i bakalii genialnie  się z sobą się  łączą ,mniam :)
Składniki:
  • 35 dag mąki krupczatki   
  • 20 dag masła   
  • 2 żółtka 
  • 10 dag cukru 
  • 1 łyżka gęstej śmietany
Dodatkowo:
  • puszka masy kajmakowej
  • dowolne bakalie
 Wykonanie:
  • do mąki dodajemy posiekane masło, żółtka, cukier oraz śmietanę i wszystko dokładnie zagniatamy
  • ciasto  owijamy folią i schładzamy w lodówce około 2 godzin
  • schłodzone wałkujemy i przekładamy do  średniej blaszki  +/- 35x25cm (można zrobić ozdobny wałek na około ciasta z ciasta)   
  • pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC
  • masę kajmakową (krówkową) rozsmarowujemy na przestudzonym cieście, dekorujemy  dowolnymi bakaliami i gotowe  mamy święta :)


Źródło: moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz