Będąc w klimacie świąt polecam mazurek który jest po pierwsze bardzo szybki w wykonaniu, po drugie ucieszy oko naszych domowników ,a po
trzecie jest pyszny w którym smaki
kajmaku i bakalii genialnie się z sobą się
łączą ,mniam :)
- 35 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- 10 dag cukru
- 1 łyżka gęstej śmietany
- puszka masy kajmakowej
- dowolne bakalie
Wykonanie:
- do mąki dodajemy posiekane masło, żółtka, cukier oraz śmietanę i wszystko dokładnie zagniatamy
- ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce około 2 godzin
- schłodzone wałkujemy i przekładamy do średniej blaszki +/- 35x25cm (można zrobić ozdobny wałek na około ciasta z ciasta)
- pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC
- masę kajmakową (krówkową) rozsmarowujemy na przestudzonym cieście, dekorujemy dowolnymi bakaliami i gotowe mamy święta :)
Źródło: moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz