czwartek, 21 marca 2013

BATONIKI MUSLI

Batoniki musli o niebo lepsze od tych które możemy kupić w sklepach. Na dodatek nie ma w nich polepszaczy, ulepszaczy, wzmacniaczy, cukrów czy słodzików oraz nazw których nie jesteśmy wstanie wymówić. Bo wiemy co do nich dodaliśmy Wystarczą tylko nasze chęci i parę minut spędzonych w kuchni aby po chwili móc się bezkarnie objadać pysznymi batonikami :)

Składniki: 
  • około 120g owoców suszonych (daktyle, żurawina, morele, figi ,śliwki itp.)
  • około 120g nasion i orzechów ( płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, len, orzechy nerkowca, orzechy włoskie itp.)
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 jajko

Wykonanie: 
  • owoce kroimy na mniejsze części
  • nasiona, płatki owsiane i orzechy(orzechy musimy posiekać)  prażymy na patelni (nabiorą wtedy ładnej chrupkości i koloru)
  • do owoców suszonych dodajemy przestudzone nasiona, orzechy i płatki , wbijamy całe jajko oraz dosypujemy otręby, wszystko dokładnie mieszamy
  • gdy masa jest za rzadka można dodać więcej otrębów, natomiast jak będzie za gęsta dodajemy jeszcze jedno jajko  lub np. same białko, żeby masa na nowo nie zrobiła się za rzadka, 
  • gotowa bazę pod batoniki przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie uklepując  i dociskając masę tak aby stworzyć zwarty prostokąt/kwadrat o wysokości około 1cm,
  • całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 10 minut
  • lekko przestudzoną masę kroimy na batoniki i gotowe, można zajadać, zdrowo, dietetycznie  i bezstresowo :)

źródło:kotlettv

18 komentarzy:

  1. zdrowe batoniki -super ! uwielbiam takie przekąski ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bezkarność w tych batonikach jest najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko.... az dech zapiera,szkoda ze nie mam w domu zadnych ziarenek ani suszonych owocow,a sklepy dzisiaj pozamykane..(

    Wyprobuje napewno!
    Dziekuje za wspaniale przepisy,czekam na kolejne wyzwania..)
    pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) a z batoników jestem pewna, że będziesz zadowolona :) gorąco pozdrawiam Kasia

      Usuń
  4. A czy koniecznie trzeba prażyć te nasiona,płatki i orzechy? Mogłabym pominąć ten etap?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można pominąć prażenie jednak przeprażone są bardziej chrupkie ale nie wpływa to na smak czy konsystencję batoników, pozdrawiam

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. a na dodatek smaczny, zdrowy i szybki :) gorąco polecam :)

      Usuń
  6. Uwielbiam żurawinę, przepisów jest sporo, ale oczywiście zrobię tą z żurawiną :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie upiekłam , bardzo dobre ,mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :) w najbliższym czasie zamieszczę kolejny przepis na batoniki, również już go polecam :) pozdrawiam

      Usuń
  8. Ciekawa jestem ile taki batonik ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm trudno powiedzieć ale na pewno daje porządną dawkę energii oraz wartościowych składników odżywczych

      Usuń
  9. Ciekawa jestem ile taki batonik ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  10. a jak jest z tym pieczeniem i prazeniem? to chyba nie jest najzdrowsze dla orzechow i chyba eliminuje ich cale zdrowotne wlasciwosci, takze taki batonik pewnie odlozy sie w "oponce":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze jest to zdrowszy batonik niż ten ze sklepu, natomiast co tracenia wartości odżywczych to poniżej wklejam linka z którego wynika , że na szczęście nie wszystkie wartości odżywcze wysoka temperatura zabija więc tak do końca w oponkę nie pójdzie jak po tradycyjnym batoniku :) pozdrawiam
      http://www.ilewazy.pl/garsc-orzechow-wloskich

      Usuń