środa, 20 marca 2013

BABKA CZEKOLADOWO-MORELOWA

Jedna z tych szybki i niezawodnych babek które zawsze wychodzą, miękka i aromatyczna gdzie  słodycz białej czekolady przełamują suszone morele.

Składniki:
  • 125g masła
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120g suszonych moreli
Wykonanie:
  •  czekoladę i masło rozpuszczamy w wodnej kąpieli, odstawiamy do ostudzenia
  • do zimnej masy  czekoladowo-maślanej dodajemy po kolei jajka, cukier oraz cukier waniliowy i wszystko dokładnie ucieramy mikserem na gładka masę
  • następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz pokrojone morele, wszystko dokładnie miksujemy na niskich obrotach, 
  • ciasto przelewamy do  średniej keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º około 50min do suchego patyczka( ja piekłam babkę w keksówce ale można też piec w innych formach jednak wtedy pieczenie może się wydłużyć lub skrócić, w tym momencie patyczek jest nie zastąpiony :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle apetycznie! Musi być pyszna z tą czekoladą i morelami:))

    OdpowiedzUsuń
  2. i jest:) a dzięki suszonym morelom jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia! :) Babka z białą czekoladą? I do tego jeszcze morele? Biorę w ciemno! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dziękuję :) a babka naprawdę dla mnie bomba :) mam nadzieję, że się nie zawiedziesz :) pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie wyglądają te słoneczne morelki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) udało mi się uchwycić odrobinę wiosny w tych morelkach:)

      Usuń