Składniki:
- 125g masła
- 2 tabliczki białej czekolady
- 4 jajka
- 120g cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120g suszonych moreli
- czekoladę i masło rozpuszczamy w wodnej kąpieli, odstawiamy do ostudzenia
- do zimnej masy czekoladowo-maślanej dodajemy po kolei jajka, cukier oraz cukier waniliowy i wszystko dokładnie ucieramy mikserem na gładka masę
- następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz pokrojone morele, wszystko dokładnie miksujemy na niskich obrotach,
- ciasto przelewamy do średniej keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º około 50min do suchego patyczka( ja piekłam babkę w keksówce ale można też piec w innych formach jednak wtedy pieczenie może się wydłużyć lub skrócić, w tym momencie patyczek jest nie zastąpiony :)
Wygląda niezwykle apetycznie! Musi być pyszna z tą czekoladą i morelami:))
OdpowiedzUsuńi jest:) a dzięki suszonym morelom jest idealna :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! :) Babka z białą czekoladą? I do tego jeszcze morele? Biorę w ciemno! ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) a babka naprawdę dla mnie bomba :) mam nadzieję, że się nie zawiedziesz :) pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają te słoneczne morelki :) Pycha!
OdpowiedzUsuń:) udało mi się uchwycić odrobinę wiosny w tych morelkach:)
Usuń