- 300 g sypkiego grysiku (nie ugotowanego)
- 150g wiórków kokosowych
- 150g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- ⅓ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 krople olejku migdałowego
- 1 szklanka mleka
- 100g masła
Wykonanie:
- mleko i masło rozpuszczamy w małym garnku uważając żeby mleko się nie przypaliło
- wszystkie pozostałe składniki (grysik, kokos, cukier, cukier waniliowy, przyprawy, olejek migdałowy, proszek do pieczenia) mieszamy w misce
- do suchych składników wlewamy gorące mleko z masłem i mieszamy ,aż wszystko ładnie się połączy,
- powstałą masę rozsmarowujemy na około 0,5mm na dużej blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC , ( uwaga przy dłuższym pieczeniu ciastka zrobią się twarde)
- letnie ciasto kroimy według uznania na większe lub mniejsze prostokąty/kwadraty i gotowe :) można zajadać :)
bardzoo fajne te ciasteczka , takie zdrowsze ;)
OdpowiedzUsuń;) i pyszne :)
OdpowiedzUsuń