wtorek, 19 marca 2013

CIASTECZKA GRYSIKOWO-KOKOSOWE

Pyszne ciasteczka, z lekką nutą kardamonu i cynamonu. Dodatkowo bardzo proste w wykonaniu.

Składniki:
  • 300 g  sypkiego grysiku (nie ugotowanego)
  • 150g wiórków kokosowych
  • 150g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • ⅓ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 krople olejku migdałowego
  • 1 szklanka mleka
  • 100g masła
Wykonanie:
  •  mleko i masło rozpuszczamy  w małym garnku uważając żeby mleko się nie przypaliło
  • wszystkie pozostałe składniki (grysik, kokos, cukier, cukier waniliowy, przyprawy, olejek migdałowy, proszek do pieczenia) mieszamy w misce
  • do suchych składników wlewamy gorące mleko z masłem i  mieszamy ,aż wszystko ładnie się połączy,
  • powstałą masę  rozsmarowujemy na około 0,5mm na  dużej blaszce  wyłożoną papierem do pieczenia,  pieczemy  do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC , ( uwaga przy dłuższym pieczeniu ciastka zrobią się twarde) 
  • letnie ciasto kroimy według uznania na większe lub mniejsze prostokąty/kwadraty i gotowe :) można zajadać :) 

2 komentarze: