Składniki
na spód:
- 120 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki
na masę chałowo - orzechową:
- 200 g chałwy
- ½ szklanki śmietany kremówki 30%
- 100 g dowolnych zmielonych orzechów
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- tabliczka gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- garść orzechów, do dekoracji
- wszystkie składniki (masło, mąki, cukier puder, ekstrakt waniliowy) zagniatamy na gładką masę
- ciasto wykładamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia (bok formy około 22-24cm) pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC
- kiedy ciasto się studzi przygotowujemy masę chałowo-orzechową
- chałwę kruszymy, dodajemy do niej zmielone orzechy, cukier puder oraz śmietankę , wszystko dokładnie mieszamy/miksujemy , aż powstanie gładka masa, przekładamy ją do garnuszka i zagotowujemy około 3 minut, aż do lekkiego zgęstnienia
- powstałą masę wykładamy na wystudzony spód mazurka ,na wierzchu układamy orzechy , całość polewamy roztopioną czekoladą i można już świętować :D
Źródło: moje wypieki
Słodka rozpusta dla podniebienia :D
OdpowiedzUsuńoj słodka, słodka ;)ale w końcu święta :D
OdpowiedzUsuńw czym tkwi tajemnica mazurka? co to sztuka, płaski, jak baton w sklepie.
OdpowiedzUsuńok zgadzam się,że jest to często płaskie, mocno kruche ciasto z nadzieniem, naszpikowane bakaliami ale może o to właśnie chodzi żeby w tym całym zabieganiu przedświątecznym stworzyć słodki wypiek który jest łatwy,pyszny, kolorowy i przypomina często ozdobne pisanki przez co odróżnia się od ciast które pieczemy w ciągu całego roku.
OdpowiedzUsuńSłodka pokusa warta grzechu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mazurki chałwowe a ten wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńGORĄCO POLECAM MAZUREK WART WYPRÓBOWANIA :)
OdpowiedzUsuń