Ciasteczka genialnie łączą smak daktyli i kokosu. Po upieczeniu lubią stwardnąć ale wystarczy szczelny pojemnik i po kłopocie.
- 100g suszonych daktyli
- 350g mąki
- 50g wiórków kokosowych
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 120g masła
- 200g cukru pudru
- 1 jajko
- 2-3 łyżki cukru z wanilią
- szczypta soli
Wykonanie:
- do miski dodajemy pokrojone daktyle które
mieszamy z mąką, wiórkami kokosowymi
oraz z sokiem pomarańczowym
- w drugiej misce łączymy ze sobą pozostałe
składniki (miękkie masło cukier puder, cukier waniliowy, jajko oraz sól)
- następnie łączymy zawartości obu naczyń i wyrabiamy
na gładkie ciasto,
- schładzamy je w lodówce 1 godzinę
- schłodzone wyjmujemy i formujemy wałek o
średnicy około 3cm , który kroimy na talarki jedno centymetrowe
- gotowe kładziemy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
uwielbiam domowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń