poniedziałek, 25 marca 2013

TALARKI ORIENTALNE

Ciasteczka genialnie łączą smak daktyli i  kokosu. Po upieczeniu lubią stwardnąć ale wystarczy szczelny pojemnik i po kłopocie.


Składniki:
  • 100g suszonych daktyli   
  • 350g mąki   
  • 50g wiórków kokosowych 
  • 3 łyżki soku pomarańczowego 
  • 120g masła 
  • 200g cukru pudru   
  • 1 jajko  
  •  2-3 łyżki cukru z wanilią  
  •  szczypta soli
Wykonanie:
  •  do miski dodajemy pokrojone daktyle które mieszamy  z mąką, wiórkami kokosowymi oraz z sokiem pomarańczowym       
  • w drugiej misce łączymy ze sobą pozostałe składniki (miękkie masło cukier puder, cukier waniliowy, jajko oraz sól) 
  • następnie łączymy zawartości obu naczyń i wyrabiamy  na gładkie ciasto, 
  • schładzamy je w lodówce 1 godzinę   
  • schłodzone wyjmujemy i formujemy wałek o średnicy około 3cm , który kroimy na talarki jedno centymetrowe  
  • gotowe kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy  25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC 

1 komentarz: