niedziela, 28 kwietnia 2013

CIASTECZKA Z M&M



Składniki:

  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 300g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukierki typu m&m

Wykonanie:
  • miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, 
  • dodajemy jajko i dalej miksujemy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, 
  • na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą , całość zagniatamy na gładkie ciasto, 
  • schładzamy je  w lodówce 30 minut , 
  • blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciastka wielkości orzecha włoskiego (każda około 25g ) które delikatnie spłaszczamy, a na każdym z  nich układamy po parę sztuk  cukierków  typu m&m, z podanej ilości wychodzi 26 szt
  • pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC 



Źródło:  program pyszne 25

16 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wyglądają. Chyba właśnie te zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przetestowałam i upiekłam parę razy i za każdym razem mali i dorośli smakosze byli zadowoleni,więc polecam:)

      Usuń
  2. Mam pytanie, ile sztuk ciasteczek wychodzi z tego przepisu? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie pamiętam sztukowo ile ciasteczek wyszło ale na pewno był to cały duży talerz, wszystko zależy od tego jak duże ciasteczka będziesz robić, gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, ale już sama sprawdziłam ile sztuk wychodzi :-). Dodałam 2 jajka i troszkę więcej mąki i wyszły 3 blachy ciastek. Dużo pysznych słodkości ;-D.
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. 2 jajka? czyli razem sa 2 czy 3? :D

      Usuń
  3. Wyszły bardzo bardzo pyszne :) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie je zrobiłam........... nie wiem jak w smaku, ale popękały wszystkie MM oraz zafarbowały ciasto. Może dlatego że za wysoko w piekarniku dałam blachę. Następnym razem dam na samym dole. czy termoobieg jest tu wskazany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety m&m tak mają raz wytrwają całe, a raz nie na szczęście nie ma to wpływu na smak :) . Ja piekłam też te ciasteczka z drażami innej firmy i powiem Ci ,że lepiej wytrwały próbę piekarnika. Tu musisz niestety przetestować różne kolorowe draże. Natomiast co do piekarnika to góra dół bez termoobiegu i środkowa półka , gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ja piekę z drażetkami z LIDLA :)) 2,9 zł za opakowanie, nie pękają skorupki, ani nie puszcza farba. Próbowałam kilka razy z M&M i zawsze się rozlewają… więc Lidl / BIG HIT / Chocolate Drops :)

      Usuń
    3. o super dzięki, cenna informacja :)

      Usuń
  5. Piekłam wczoraj i są przepyszne! Polecam jak najbardziej.
    M&M z brązowej paczki (bez orzechów) nie ulegają rozpuszczeniu,więc bez problemu można ich użyć. Lepiej też włączyć opiekanie "góra", ponieważ podczas "góra dół" spalił mi się spód ciasteczek, jednak to też zależy od tego na którym stopniu położymy blaszkę. Jestem bardzo zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, bardzo się cieszę i gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Mam pytanie, czy moge je zrobić takie płaściutkie? Czy nie zrobią sie podeszwy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się,że gdy od razu zrobisz płaskie i cienkie ciasteczka,mogą się za bardzo spiec,

      Usuń