Muffiny jak dla mnie genialne, puszyste, lekkie z wyczuwalną nutą cynamonowo-kardamonową. Jednak kto lubi słodkie wypieki może być zawiedziony bo nie należą do zbyt słodkich ale jest na to rada, wystarczy dodać np brązowy cukier do lub posypać nim wierzch muffiny przed pieczeniem jak również można zjeść je z konfiturą.
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki płatków owsianych
- ⅓ szklanki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki startych jabłek
- 3 łyżki oleju
- ¼ szklanki miodu
- garść żurawiny
- jak na muffiny przystało składniki suche mieszamy w jednym naczyniu (mąkę, proszek, sodę płatki owsiane, otręby pszenne, cynamon, kardamon i szczypta soli)
- w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre (jajko, mleko, mus jabłkowy, olej, miód)
- łączmy zawartość obu naczyń tylko do połączenia się składników, na koniec dodajemy żurawinę,
- formę do muffinek wykładamy papilotkami , ciasto nakładamy do ¾ wysokości , pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC
inspiracja: moje wypieki
oooo ale pysznie się prezentują! takie zdrowe muffiny mogę jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się taka wersja papilotek :)
papilotki z papieru do wypieku świetnie się sprawdzają bo muffinki do nich nie przywierają,a przetestowałam już je parę razy i nigdy mnie nie zawiodły, polecam jedno i drugie :)
UsuńWyglądają niesamowicie pysznie i zdrowo :) Aż chce się przejść na muffinową dietę :P
OdpowiedzUsuńsuper , zdrowe muffinki najpyszniejsze ;)
OdpowiedzUsuńpyszne i zdrowe, najlepsze połączenie!Dziękujemy za dodanie zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń