piątek, 26 kwietnia 2013

RAZOWE MUFFINY Z OTRĘBAMI I ŻURAWINĄ

Muffiny jak dla mnie genialne, puszyste, lekkie z wyczuwalną nutą cynamonowo-kardamonową. Jednak kto lubi słodkie wypieki może być zawiedziony  bo nie należą do zbyt słodkich  ale jest na to rada, wystarczy dodać np brązowy cukier do lub posypać nim wierzch muffiny przed pieczeniem jak również można  zjeść  je z konfiturą.
Składniki:
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ⅓ szklanki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki startych jabłek
  • 3 łyżki oleju
  • ¼ szklanki miodu
  • garść żurawiny
Wykonanie:
  • jak na muffiny przystało składniki suche mieszamy w jednym naczyniu (mąkę, proszek, sodę płatki owsiane, otręby pszenne, cynamon, kardamon i szczypta soli) 
  • w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre (jajko, mleko, mus jabłkowy, olej, miód)
  • łączmy zawartość obu naczyń tylko do połączenia się składników,  na koniec dodajemy żurawinę, 
  • formę do muffinek wykładamy papilotkami , ciasto nakładamy do ¾ wysokości , pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC


inspiracja: moje wypieki

5 komentarzy:

  1. oooo ale pysznie się prezentują! takie zdrowe muffiny mogę jeść codziennie :)
    bardzo podoba mi się taka wersja papilotek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. papilotki z papieru do wypieku świetnie się sprawdzają bo muffinki do nich nie przywierają,a przetestowałam już je parę razy i nigdy mnie nie zawiodły, polecam jedno i drugie :)

      Usuń
  2. Wyglądają niesamowicie pysznie i zdrowo :) Aż chce się przejść na muffinową dietę :P

    OdpowiedzUsuń
  3. super , zdrowe muffinki najpyszniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne i zdrowe, najlepsze połączenie!Dziękujemy za dodanie zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń