wtorek, 23 kwietnia 2013

KRAJANKA MIGDAŁOWA

Przepis mam z jakieś starej gazety i długo czekał abym wreście się za  niego zabrała.  Można  powiedzieć, że jest to takie polskie brownie z migdałami, bardzo czekoladowe, migdałowe w smaku i zapachu , pycha :)


Składniki:
  • 3 czekolady gorzkie
  • 200g masła
  • 5 jajek
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¾ szklanki śmietanki 22%
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 100g obranych migdałów i płatków migdałowych
  • aromat migdałowy
 

Wykonanie:
  • 1 ½ tabliczki czekolady  oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia 
  • w między czasie jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym ,
  • masę jajeczną mieszamy z czekoladową , dodajemy śmietanę, mąkę, kakao oraz posiekane migdały, 
  • dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia na którym rozsmarowujemy ciasto na jakieś 2cm , 
  • pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, 
  • resztę czekolady (1 ½ tabliczki) roztapiamy w kąpieli wodnej i wylewamy na jeszcze gorące ciasto, zimne ciasto kroimy na kawałki i po


7 komentarzy: