niedziela, 12 maja 2013

BABKA HERBACIANA

Pyszna babka najeżona rodzynkami o herbacianym kolorze idealna do popołudniowej herbaty ,gorąco polecam i zachęcam :)

Składniki:
  • 80g margaryny
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 100 g rodzynek
Lukier:
  • 120g gram cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1łyżka wody
Wykonanie:
  • rodzynki wkładamy do garnuszka z wcześniej zaparzoną mocną herbatą i gotujemy  5 minut, odstawiamy do ostygnięcia,
  • margarynę ucieramy z cukrem,dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, mąkę wymieszana z proszkiem, soda i sola, następnie do ciasta wlewamy stopniowo zimną herbatę, na koniec dodajemy rodzynki i wszystko dokładnie mieszamy,
  • ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do  180ºC,
  • gotowe  zimne ciasto lukrujemy, ja tym razem tego nie zrobiłam i szkoda bo dzięki cytrynowemu lukrowi ciasto zdecydowanie zyskuje na smaku  :) gorąco polecam :)


Źródło: broszura „Twoja złota kolekcja”

8 komentarzy:

  1. Przepysznie sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) Jaką herbatę najlepiej polecasz ? I czy można zastąpić rodzynki orzechami,nie będą za ciężkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam herbatę typu lipton bo jest mocna i esencjonalna ale można też zaparzyć słabszą np sagę tylko ,że lepiej wtedy zaparzyć np 3 torebki. Orzechów jeszcze nie dodawałam ale wydaje mi się, że można je śmiało dodać. A co do rodzynek to jak ich nie lubisz to i tak ugotuj je z herbatą ale nie dodawaj ich do ciasta bo chodzi tu o rodzynkowo-hebraciany wywar który powstanie i on nadaje tonu babce, gorąco pozdrawiam , Kasia

      Usuń
  3. Fajnie, bo można nadać różny smak różnymi herbatami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm ciekawe jeszcze nie próbowałam piec tej babki z innymi herbatami ale kto wie może z czystej ciekawości kiedyś przetestuję choć właśnie to ciemna herbata nadaje jej swoistego charakteru i herbacianego koloru:)pozdrawiam :)

      Usuń
  4. zrobiam, bardzo dobre :D dałam żurawiny zamiast rodzynek, polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że babka smakowała :) a jest naprawdę pyszna :) gorąco pozdrawiam

      Usuń