Składniki:
- 115 g masła
- 170 g gorzkiej czekolady
- 25 g kakao
- 3 jajka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 140 g mąki pszennej
- 1 mała puszka kajmaku
- można dodać orzechy około 100g
- masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
- do powstałej ciepłej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy , tak długo aż nie będzie grudek
- teraz dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując
- na koniec dodajemy pozostałe składniki (mąkę, cukier oraz ekstrakt waniliowy ) i jeszcze raz dokładnie mieszamy
- jeżeli ktoś ma ochotę może dodać podpieczone i posiekane orzechy i mieszamy
- niewielką formę (17x27) lub tortownicę (21cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej połowę ciasta, na wierzch wykładamy w równych odstępach masę kajmakową około 1/3 puszki, widelcem robimy zygzaki tak aby nie było zbyt grubych warstw kajmaku, następnie wykładamy resztę ciasta, a na nią pozostałą część kajmaku i tak jak wcześniej znowu robimy zygzaki
- pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175C i gotowe, dopiero wystudzone brownie kroimy na mniejsze kawałki
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/brownies-z-dulce-de-leche
Uroczy tytuł tego brownie, mniam :)
OdpowiedzUsuńMilion kalorii - musiało smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńkto by w takie miłej chwili liczył kalorie ;p
Usuń