środa, 8 maja 2013

BROWNIES Z DULCE DE LECHE

Jedno z lepszych brownie które piekłam z  dodatkiem masy karmelowej która genialnie łączy się z gorzką  czekoladą tworząc pyszną całość, pycha:)

Składniki:
  • 115 g masła
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 25 g kakao
  • 3 jajka
  • 200 g drobnego cukru   
  •  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 140 g mąki pszennej       
  • 1 mała puszka kajmaku
  • można dodać orzechy około 100g
Wykonanie:
  • masło i czekoladę roztapiamy w  kąpieli wodnej
  • do powstałej ciepłej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy , tak długo aż nie będzie grudek
  • teraz dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując
  • na koniec dodajemy pozostałe składniki (mąkę, cukier oraz ekstrakt waniliowy ) i jeszcze raz dokładnie mieszamy
  • jeżeli ktoś ma ochotę może dodać podpieczone i posiekane orzechy i mieszamy
  • niewielką formę (17x27) lub tortownicę (21cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej połowę ciasta, na wierzch wykładamy w równych odstępach masę kajmakową około 1/3 puszki, widelcem robimy zygzaki tak aby nie było zbyt grubych warstw kajmaku, następnie wykładamy resztę ciasta, a na nią pozostałą część kajmaku i tak jak wcześniej znowu robimy zygzaki
  • pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175C i gotowe, dopiero wystudzone brownie kroimy na mniejsze kawałki


Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/brownies-z-dulce-de-leche

3 komentarze:

  1. Uroczy tytuł tego brownie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Milion kalorii - musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń