niedziela, 19 maja 2013

BABKA PIASKOWA Z MAKIEM

Babka dla każdego kto lubi puszyste i makowe ciasta, dodatkowo jest szybka w wykonaniu więc? :) 


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 250g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka maku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy


 Wykonanie:
  • masło ucieramy na gładką masę, 
  • do gotowej maślanej masy wbijamy pojedynczo jajka  oraz dodajemy cukier, 
  • następnie wysypujemy wymieszane  z proszkiem obie mąki i dalej miksujemy,
  • na koniec dodajemy mleko, mak i aromat migdałowy i dokładnie wszystko mieszamy, 
  • ciasto przekładamy do  wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem, 
  • pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do170ºC, gotową babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem , ja  akurat wybrałam bez dodatkową  czystą formę podania :)




Źródło: http://www.malacukierenka.pl/baba-piaskowa-z-makiem.html

6 komentarzy:

  1. Więc? Trzeba upiec... tylko nie ma pod ręką kogoś kto mógłby to zrobić :( Niech diabli tego kto powiedział, że cierpienie uszlachetnia :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż nie teraz to kiedyś indziej zawsze znajdzie się okazja i osoba która pomoże :)

      Usuń
    2. Niestety nie zawsze się znajduje :(

      Usuń
    3. o jo joj, a może warto spróbować i postawić na własne siły :) trzymam kciuki , Gdyby co to służę radą :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Co prawda nie lubię maku ale ona wygląda wyjątkowo smaczne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorąco polecam bo maku aż tak dużo nie ma :)

      Usuń