Babka dla każdego kto lubi puszyste i makowe ciasta, dodatkowo jest szybka w wykonaniu więc? :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 250g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka maku
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
Wykonanie:
- masło ucieramy na gładką masę,
- do gotowej maślanej masy wbijamy pojedynczo jajka oraz dodajemy cukier,
- następnie wysypujemy wymieszane z proszkiem obie mąki i dalej miksujemy,
- na koniec dodajemy mleko, mak i aromat migdałowy i dokładnie wszystko mieszamy,
- ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem,
- pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do170ºC, gotową babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem , ja akurat wybrałam bez dodatkową czystą formę podania :)
Źródło: http://www.malacukierenka.pl/baba-piaskowa-z-makiem.html
Więc? Trzeba upiec... tylko nie ma pod ręką kogoś kto mógłby to zrobić :( Niech diabli tego kto powiedział, że cierpienie uszlachetnia :/
OdpowiedzUsuńno cóż nie teraz to kiedyś indziej zawsze znajdzie się okazja i osoba która pomoże :)
UsuńNiestety nie zawsze się znajduje :(
Usuńo jo joj, a może warto spróbować i postawić na własne siły :) trzymam kciuki , Gdyby co to służę radą :) pozdrawiam
UsuńCo prawda nie lubię maku ale ona wygląda wyjątkowo smaczne !
OdpowiedzUsuńgorąco polecam bo maku aż tak dużo nie ma :)
Usuń