- 150ml purée z dyni
- 200ml purée z fasoli (fasola z puszki biała lub czerwona)
- 3 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu bez cukru
- 6 łyżek mleka granulowanego odtłuszczonego
- 15-20 łyżek fruktozy
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek łuskanych pestek dyni
- wszystkie składniki tj purée z dyni i fasoli*, jajka, jogurt, mleko granulowane, fruktozę, otręby, proszek, sodę oraz część pestek dyni wsypujemy do miski i mieszamy, aż do połączenia składników
- napełniamy ciastem foremki na muffinki, posypujemy pestkami dyni i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC,
- po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy muffinki jeszcze na jakieś 30 minut , wyjmujemy i odstawiamy, aż całkowicie ostygną i gotowe
*fasolę zgniatamy widelcem lub
blenderujemy na puree, co do dyni to użyłam zapasów słoikowych które jesienią
przygotowałam do tego typu działań :)
Źródło: http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2011/11/idealne-dyniowe-muffinya-bez-maki.html
Wilgotne, słodkie, puchate... aż tyle erotyzmu w tak małej muffince?
OdpowiedzUsuń