wtorek, 21 maja 2013

MUFFINY DYNIOWE BEZ MĄKI

Muffinki są genialne, są wilgotne, słodkie, puchate i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze nie trzeba mieć wyrzutów sumienia sięgając po kolejną muffinę ;) Tak naprawdę trochę za szybko je wyciągłam  z piekarnika stąd delikatnie opadły ale normalnie są wysokie i świetnie się prezentują, gorąco polecam :)
Składniki:
  • 150ml purée z dyni 
  • 200ml purée z fasoli (fasola z puszki biała lub czerwona)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego  0% tłuszczu bez cukru
  • 6 łyżek mleka granulowanego odtłuszczonego
  • 15-20 łyżek fruktozy
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek łuskanych pestek dyni
Wykonanie:

  • wszystkie składniki tj  purée z dyni i fasoli*, jajka, jogurt, mleko granulowane, fruktozę, otręby,  proszek, sodę  oraz część pestek dyni wsypujemy do miski i mieszamy, aż do połączenia składników
  • napełniamy ciastem foremki na muffinki, posypujemy pestkami dyni i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, 
  • po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy muffinki jeszcze na jakieś 30 minut , wyjmujemy i odstawiamy, aż całkowicie ostygną  i gotowe
*fasolę  zgniatamy widelcem lub blenderujemy na puree, co do dyni to użyłam zapasów słoikowych które jesienią przygotowałam do tego typu działań :)




 Źródło: http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2011/11/idealne-dyniowe-muffinya-bez-maki.html

1 komentarz:

  1. Wilgotne, słodkie, puchate... aż tyle erotyzmu w tak małej muffince?

    OdpowiedzUsuń