Składniki na muffinki:
- ¾ szklanki cukru brązowego
- 1½ szklanki mąki pszennej wieloziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ⅓ szklanki oleju
- 1 jajko
- ⅓ szklanki mleka
- 1 szklanka jagód
Kruszonka:
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- ¼ kostki masła
- ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
Wykonanie:
- mieszamy wszystkie składniki suche : cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól,
- następnie do szklanki wlewamy olej, dodajemy jajko i dolewamy tyle mleka aby dopełnić szklankę,
- teraz zawartość szklanki dodajemy do suchych składników, mieszamy niezbyt dokładnie
- na koniec dodajemy jagody i jeszcze raz wszystko mieszamy,
- ciasto przekładamy do foremek na muffinki i wypełniamy je do ¾ wysokości,
- wierzch muffinek posypujemy kruszonką *
- pieczemy około 25minut w piekarniku nagrzanym do 200 ºC
*kruszonkę robimy zagniatając wszystkie składniki i
rozcieramy ją palcami na każdą muffinkę, kruszonkę można dodać ale nie jest konieczna
Inspiracja : http://atinabc.blox.pl/2008/07/Muffinki-z-jagodami.html
Od razu pomyślałam, że takie gorące babeczki, nawet pomimo upału, muszą być przpyszne :)
OdpowiedzUsuńtak są genialne, szybkie i owocowe, pycha :)
UsuńUwielbiam muffinki z jagodami :) jeszcze nie robiłam w tym sezonie! Czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuńoj tak warto podziałać jagodowo :)
Usuńte muffinki są super !! z jagodami <3 ahhh tęsknie za nimi, jeszcze trochę i już będą w sklepach ;)
OdpowiedzUsuń:) jeszcze chwila i jagody i truskawki będą w rozsądnych cenach a potem tylko piec, piec i piec ;)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń