sobota, 18 maja 2013

MUFFINKI Z JAGODAMI

Jak zwykle szybkie w przygotowaniu muffinki tym razem w jagodowej odsłonie, gorąco polecam :)

Składniki na muffinki:
  • ¾ szklanki cukru brązowego
  • 1½ szklanki mąki pszennej wieloziarnistej
  • 2  płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • ⅓ szklanki mleka
  • 1 szklanka jagód
Kruszonka:
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • ¼ kostki masła
  • ½ szklanki mąki
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
 Wykonanie:
  • mieszamy wszystkie składniki suche : cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól, 
  • następnie do szklanki wlewamy olej, dodajemy jajko i dolewamy  tyle  mleka aby dopełnić szklankę, 
  • teraz zawartość szklanki dodajemy do suchych składników, mieszamy niezbyt dokładnie   
  • na koniec dodajemy jagody i jeszcze raz wszystko mieszamy, 
  • ciasto przekładamy do foremek na muffinki i wypełniamy je do ¾ wysokości, 
  • wierzch  muffinek posypujemy kruszonką *
  • pieczemy około 25minut w piekarniku nagrzanym do 200 ºC
*kruszonkę robimy zagniatając wszystkie składniki i rozcieramy ją palcami na każdą muffinkę,  kruszonkę można dodać ale nie jest konieczna



Inspiracja : http://atinabc.blox.pl/2008/07/Muffinki-z-jagodami.html







6 komentarzy:

  1. Od razu pomyślałam, że takie gorące babeczki, nawet pomimo upału, muszą być przpyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak są genialne, szybkie i owocowe, pycha :)

      Usuń
  2. Uwielbiam muffinki z jagodami :) jeszcze nie robiłam w tym sezonie! Czas nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak warto podziałać jagodowo :)

      Usuń
  3. te muffinki są super !! z jagodami <3 ahhh tęsknie za nimi, jeszcze trochę i już będą w sklepach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jeszcze chwila i jagody i truskawki będą w rozsądnych cenach a potem tylko piec, piec i piec ;)

      Usuń