Składniki:
- 113g miękkiego masła
- 100g cukru
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 2 cytryn
- 150 ml soku z cytryny
- 208 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka sok z cytryny
- masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, skórkę z cytryn oraz sok i wszystko mieszamy
- do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą,
- wszystko jeszcze raz mieszamy,
- formę na muffinki wykładamy papilotkami, ciasto wykładamy do ¾ wysokości ,
- pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC,
- ciepłe muffinki nakłuwamy delikatnie np. wykałaczką i oblewamy lukrem cytrynowym
Źródło: http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2012/07/Muffinki-cytrynowe-fresh-lemon-muffins.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz