Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¾ szklanki oleju
- 3 jabłka
- ¾ szklanki orzechów włoskich
Dodatkowo:
cukier puder
- białka ubijamy na sztywno,
- powoli do ubitej piany dodajemy cukier, ciągle ubijając,
- następnie po kolei dodajemy żółtka i powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem ,sodą oraz cynamonem, wlewamy olej
- na koniec dodajemy jabłka i posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy 21/24cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą,
- pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, zimne ciasto można posypać cukrem pudrem i gotowe:)
Źródło:http://kuchnialidla.pl/product/Cynamonowe-ciasto-z-jablkami
Alez ono apetycznie się prezentuje! Dodatek jabłka i orzechów włoskich to dobry pomysł, te dwa produkty dobrze się dopełniają.
OdpowiedzUsuńoj tak wręcz perfekcyjnie:) i polecam :)
UsuńWygląda wspaniale :) Cudowna jesienna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńech pogoda mnie tak nastraja, że faktycznie typowo jesienne smaki mnie dopadły ;) ale ciacho warte upieczenia niezależnie od pory roku :)
Usuń