wtorek, 28 maja 2013

CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI

Ciasto przetestowałam i gorąco polecam. Jest to z tych ciast do których będę powracać. Ciacho jest puszyste, wilgotne, pachnące cynamonem ,pełne jabłek i cudnie wyrasta:)

 Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 jabłka
  • ¾ szklanki orzechów włoskich
Dodatkowo:
cukier puder
Wykonanie:
  • białka ubijamy na sztywno, 
  • powoli do ubitej piany dodajemy cukier, ciągle ubijając, 
  • następnie po kolei dodajemy żółtka i powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem ,sodą oraz cynamonem, wlewamy olej 
  • na koniec dodajemy jabłka i  posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy 21/24cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą,
  • pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, zimne ciasto  można posypać cukrem pudrem  i gotowe:)



Źródło:http://kuchnialidla.pl/product/Cynamonowe-ciasto-z-jablkami

4 komentarze:

  1. Alez ono apetycznie się prezentuje! Dodatek jabłka i orzechów włoskich to dobry pomysł, te dwa produkty dobrze się dopełniają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale :) Cudowna jesienna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ech pogoda mnie tak nastraja, że faktycznie typowo jesienne smaki mnie dopadły ;) ale ciacho warte upieczenia niezależnie od pory roku :)

      Usuń