- 80g masła
- 200ml mleka
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 200 g płatków owsianych górskich
- 50g dowolnych posiekanych orzechów
- w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier oraz miód i wszystko mieszamy ,aż do rozpuszczenia,
- dosypujemy płatki owsiane oraz orzechy i mieszamy dokładnie, aż masa zgęstnieje , gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy mleko natomiast gdyby wyszła zbyt płynna dodajemy więcej płatków (uwaga masa lubi się przypalać więc ostrożnie),
- gotową masę rozsmarowujemy na grubość 1,5 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC,
- po przestudzeniu kroimy na dowolne kształty
Źródło: Książka Marek. Bardadyn „Odmładzająca książka
kucharska”
muszą przepysznie smakować! wyglądają na niezwykle chrrrupiące :)
OdpowiedzUsuńprzepieknie prezentuja sie na zdjeciu,do tej pory zawsze kupowalam batoniki-cala rodzinka jestesmy maniakami batonow musli. Juz jutro sprobuje przepis jaki polecilas..)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Ewa
Ewo polecam również pozostałe batoniki z bloga w zakładce odchudzone słodkości i też jestem fanką zdrowych batoników :)
Usuńgorąco polecam i pozdrawiam Katharos/Kasia
Zrobiłam i nie wyglądają tak jak na zdjęciu. Są ciemne i nijakie. Robiłam z innych przepisów i były o wiele lepsze. te nie smakują mi
OdpowiedzUsuńno cóż ja z nimi nie miałam problemów zarówno z przygotowaniem jak i pieczeniem więc szkoda, że Ci nie smakowały, pozdrawiam
Usuń