wtorek, 28 maja 2013

BATONIKI OWSIANE( wg dieta strukturalna)

Batoniki są pyszne słodkie, wilgotne, nie twarde, mają ładny jasnozłoty kolor i są przygotowane zgodnie z dietą strukturalną której piastuję i polecam, z całości wychodzi około 12 batoników, każdy z nich ma około 171 kcal
Składniki:
  • 80g masła
  • 200ml mleka
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 50g  dowolnych posiekanych orzechów
Wykonanie:
  • w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier oraz miód i wszystko mieszamy ,aż do rozpuszczenia, 
  • dosypujemy płatki owsiane oraz orzechy i mieszamy dokładnie, aż masa zgęstnieje , gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy mleko natomiast gdyby wyszła zbyt płynna dodajemy więcej płatków (uwaga masa lubi się przypalać więc ostrożnie), 
  • gotową masę rozsmarowujemy na  grubość 1,5 cm  na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC, 
  • po przestudzeniu kroimy na dowolne kształty





Źródło: Książka Marek. Bardadyn „Odmładzająca książka kucharska”

5 komentarzy:

  1. muszą przepysznie smakować! wyglądają na niezwykle chrrrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepieknie prezentuja sie na zdjeciu,do tej pory zawsze kupowalam batoniki-cala rodzinka jestesmy maniakami batonow musli. Juz jutro sprobuje przepis jaki polecilas..)
    Pozdrawiam cieplutko

    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo polecam również pozostałe batoniki z bloga w zakładce odchudzone słodkości i też jestem fanką zdrowych batoników :)
      gorąco polecam i pozdrawiam Katharos/Kasia

      Usuń
  3. Zrobiłam i nie wyglądają tak jak na zdjęciu. Są ciemne i nijakie. Robiłam z innych przepisów i były o wiele lepsze. te nie smakują mi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż ja z nimi nie miałam problemów zarówno z przygotowaniem jak i pieczeniem więc szkoda, że Ci nie smakowały, pozdrawiam

      Usuń