Ciasto przypisano mi w akcji światowego dnia pieczenia więc
poczułam się w obowiązku do jego upieczenia ;) Ciasto samo w sobie jest
bardzo dobre, dużą słodkość ciasta
niweluje tutaj podwójny lukier cytrynowy , niestety jak dla mnie przepis ten
jest za mało konkretny co do ilości jak np. nie byłam pewna ilości margaryny
którą mam dodać, bo informacja żeby dodać szklanką margaryny jak dla mnie jest
nie do końca jasna ale na przyszłość wiem
, że najbezpieczniej dodać miękką ,a nie rozpuszczoną margarynę, cukru polecam
dodać mniej no chyba, że lubicie bardzo słodkie wypieki to jak najbardziej dwie
szklanki cukru są wskazane, a co ciekawe to nie czuć w tym cieście drożdży. Podsumowując
ten przydługawy wywód ;) moje ciasto szczęścia jest godne polecenia i na pewno
jeszcze je kiedyś upiekę :)
Składniki na ciasto:
- 4 jaja
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka miękkiej margaryny
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżka stołowa suchych drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka stołowa skórki z cytryny
- 2 łyżki stołowe maku
- szczypta soli
Składniki na lukier:
- 1 szklanka soku z cytryny
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki maku
- żółtka, cukier i margarynę miksujemy ,
- dodajemy ciepłe mleko, drożdże, mąkę, mak i skórkę cytrynową i wszystko dokładnie mieszamy około 2 minut,
- ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do masy, mieszamy ,
- ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej np. bułka tartą tortownicy(24cm)
- pieczemy około 45minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC,
- ciepłe ciasto lukrujemy przygotowanym lukrem i zostawiamy do wystudzenia , zimne jeszcze raz lukrujemy i posypujemy makiem
Uroczo się prezentuje z tymi makowymi kropeczkami :) Musiało być pyszne (choć ja wolałabym jednak mniej cukru ;)).
OdpowiedzUsuńhe he dziękuję :)
Usuń