- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu
- 100 g masła, zimnego
- 100 g rodzynków
- wszystkie składniki czyli mąkę, proszek, sól, cukier, mieszamy i dodajemy do niech pozostałe składniki ,masło, rodzynki i mleko z jajkami(zostawiam odrobinę do posmarowania wierzchu scons’ów) wszystko szybko ale dokładnie wyrabiamy ,
- rozwałkowujemy ciasto dosyć grubo bo na około 1,5 cm i szklanką lub foremka wycinam krążki,
- układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je mleczno-jajecznym płynem który wcześniej odlaliśmy,
- pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220ºC,
- gotowe studzimy na kratce, wychodzi nam około 10-12 bułeczek
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/scones
a co z masłem?
OdpowiedzUsuńjuż dopisuję :)
OdpowiedzUsuńDobrze beda smakowac, jesli zamiast rodzynek dodam suszonej zurawiny? Nigdy nie jadlam scons'ow, wiec nie wiem, jak to wyjdzie. Wygladaja smakowicie:)
OdpowiedzUsuńpewnie możesz śmiało zamienić rodzynki na żurawinę :)
Usuń