- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- ¾ szklanka mleka
- 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Składniki na kruszonkę
migdałową:
- 100 g zmielonych migdałów
- 20 g masła
- 3 łyżeczki cukru
Pamiętajmy
aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
- w jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki( mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, szczyptę soli),
- w drugim składniki mokre (jajka, olej, mleko),
- do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy ale tylko do wstępnego połączenia na koniec dodajemy pokrojone truskawki i jeszcze raz wszystko mieszamy,
- ciasto przekładamy do formy na muffinki ,a wierzch posypujemy kruszonkę ( kruszonkę robimy zagniatając wszystkie składniki :migdały, masło i cukier)
- pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC
Źródło:
http://www.mojewypieki.com/przepis/muffinki-z-truskawkami-i-migdalowa-kruszonka
Śliczne muffinki, chętnie bym ich spróbowała :)
OdpowiedzUsuńmmm, truskawki! :) Dziękujemy za dołączenie do konkursu, życzymy powodzenia!
OdpowiedzUsuń