Składniki na warstwę jabłkową:
- 1 ½ kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 opakowania kisielu cytrynowego z cukrem
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki cukru z wanilią
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g roztopionego masła
Warstwa jabłkowa:
- jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę,
- przesmażamy je z cukrem, do lekko przestudzonych jabłek dodajemy kisiel w proszku i mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy, odstawiamy do całkowitego przestudzenia
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,
- do ubitych białek dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy,
- do masy białkowej dodajemy żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,
- wszystko delikatnie mieszamy,
- na koniec dodajemy ziemne rozpuszczone masło i ponownie mieszamy,
- tortownicę ( 24cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej połowę ciasta,
- ciasto podpiekamy 15 minut w piekarniki nagrzanym do 180ºC ,
- na podpieczone ciasto wykładamy masę jabłkową i przykrywamy drugą połową ciasta,
- całość pieczemy około 45 minut.
Źródło: smaker.pl/ciasta-i-desery/
Wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :) Naprawdę puszyście :)
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda, tak leciutko!
OdpowiedzUsuńo rany, jak ja bym zjadła taką szarlotkę... szczególnie teraz, kiedy nie mam czasu na pieczenie, bo uczę się do matury :(
OdpowiedzUsuńo w takim razie trzymam kciuki :) a ciacho upieczesz na spokojnie po całym maturalnym stresie, powodzenia:) Kasia
Usuńdziękuję za Wasze komentarze :) a ciasto jestem pewna, że będzie bardzo Wam smakowało, mocno polecam
OdpowiedzUsuńnie ma co, dziś zabieram się za to ciasto!:)/ magda
OdpowiedzUsuńsuper:)ciacho jest ... zresztą sama się przekonasz pyszne :)
Usuń